Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Két éve sikeres az Egészséges Vásárhely Program

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Immár két éves az az egyedülálló és átfogó népegészségügyi program, ami mellett 2008-ban tette le a voksát a hódmezővásárhelyi képviselő-testület. A település polgármestere szerint az Egészséges Vásárhely Program (EVP) azért különösen fontos, mert csak akkor lehet sikeres egy város a jövőben, ha az ott lakók is egészségesek - hangzott el a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Az EVP Hódmezővásárhely 10 éves népegészségügyi programja, melynek célja az egészségmegőrzés, a népbetegségek megelőzése és az egészségben eltöltött életévek meghosszabbítása. A kezdeményezés az elmúlt évek alatt modellértékűvé nőtte ki magát, és mint ahogy azt Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere is elmondta, több tízezren csatlakoztak a mozgalomhoz.

A célkitűzések között a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rosszindulatú daganatos betegségek visszaszorítása áll dobogós helyen, de kiemelt szerepet kapnak a gyermekeket támogató programok is. A program nem titkolt célja, hogy mindenki számára elérhető legyen, és a hátrányos helyzetű városlakókhoz is eljusson.

Dr. Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója elmondta, a kórházi tevékenységnek nemcsak a falakon belül kell zajlaniuk: szűrőnapokon, sport- és egészségügyi programok keretén belül is népszerűsíteni kell az egészségtudatos életmódot, és elérhetővé kell tenni például a különféle szűréseket.

A program egyik legjelentősebb eredménye, hogy az egyik támogató jóvoltából egy emlőszűrő-busszal kezdhették meg a szűréseket, így a dél-alföldi régióban 1300 egészségügyi vizsgálatot hajtottak végre az elmúlt két évben.

Az EVP keretében megalakult a Nők az Egészséges Vásárhelyért Mozgalom is, és a város önkormányzatával együttműködve immár lehetőség nyílik arra is, hogy a vásárhelyi illetőségű 7. osztályos, 13 éves lányok ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást kaphassanak.


Hódmezővásárhely - Csongrád megyében elsőként - tavaly csatlakozott a WHO Egészséges Városok Magyarországi Szövetségéhez is, és 2009-ben megkezdődött az EPV háziorvosi vastagbélszűrő programja is. A város támogatásával az önkormányzati dolgozók 90 százaléka sikeresen leszokott a dohányzásról, és köztéren, játszótereken is betiltották a füstölgést.

A program következő tíz évében a szakemberek az eddigi programelemeket szeretnék újakkal kiegészíteni, és elérni azt, hogy mind több városban valósulhasson meg hasonló népegészségügyi kezdeményezés. Az EPV prevenciós programjának segítségével helyi szinten a magas szív- és érrendszeri halálozásokat szeretnék 2020-ig visszaszorítani - mondta el Csányi Péter, az EVP igazgatója.

Az EVP-ről további információk: www.evp.hu

Kiss Verus

2010.03.04 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelése

Sokáig élt a tévhit, hogy a korral természetszerűleg nő a vérnyomás, és bizonyos magasságig épp ezért nem is kell tenni ellene. A szakemberek ez ma már másképp látják.

tovább


Szponzorált hirdetések