Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Készülnek a télre a mentők

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Ellenőrzik a járművek abroncsainak állapotát, a hóláncok épségét az Országos Mentőszolgálatnál, felkészülnek a téli szezon jellegzetes eseteire, a kihűlésre, fagyásra, az eséssel járó gyalogos balesetekre, koccanásokra, karambolokra - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az autók négy évszakos gumiabroncsokkal közlekednek, de már egyre több téli gumival.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője mindenkit arra kér, hogy a téli, zord időjárási körülmények között fokozottan ügyeljen a környezetében élő gyenge, idős emberekre. Mint kiemelte: "őket a hideg napokban nem szabad egyedül hagyni, mivel különösen nagy veszélynek vannak kitéve".

Az utcán ugyancsak nagyobb figyelemre lesz szükség, sokan ugyanis a szemünk előtt, mégis észrevétlenül halnak meg. A mentőszolgálat szóvivője arra is kitért, hogy bár az sok esetben inkább szociális feladat, a mentők a hajléktalanokra is igyekeznek odafigyelni, mindenkin a megfelelő módon segíteni. Ha valaki állapota "gyanúsnak" tűnik, vagy a rosszullét, életveszély jelei mutatkoznak rajta, minél előbb segítséget kell hívni hozzá. A kihűlés veszélye nemcsak az utcán élőket fenyegeti, sokan fűtetlen helyiségekben, otthonukban hűlnek ki, fagynak meg.

A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor különösen veszélyes alkoholt fogyasztani. Az ital nagy mennyiségben megbéníthatja a szervezet hőtermelését, vagyis lényegében "elősegíti a test gyors és életveszélyes kihűlését". Ebben az időszakban sokan kerülnek kórházba szén-monoxid-mérgezéssel is, mivel a kéményt, fűtőtestet nem ellenőriztetik, vagy - korszerű fűtési eszközök híján - barkácsolt fűtési megoldásokat alkalmaznak.

2012.11.02 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések