Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevesebb kalória, lassabb öregedés

kategória: Öregedés, Táplálkozás

A kalóriacsökkentés öregedésgátló előnyéhez is hozzájáruló enzim aktiválása egerekben késlelteti az agysejtek vesztését, és megőrzi a kognitív működést - derül ki a  Journal of Neuroscience legutóbbi számában megjelent tanulmányból.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a kalóriabevitel csökkentése több fajban is megnyújthatja az élettartamot, és csökkentheti az öregedéssel együtt járó agyi elváltozásokat és degeneratív betegségeket. Azzal kapcsolatban is napvilágot láttak bizonyítékok, hogy a kalóriabevitel korlátozása aktiválja a Sirtuin 1 (SIRT1) enzimet, ami a kutatások szerint bizonyos fokú védelmet nyújt az öregedéssel járó agyi leépülés ellen.

A legújabb kutatás során a Picower Institute For Learning and Memory, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Howard Hughes Medical Institute munkatársai Li-Huei Tsai és Johannes Gräff vezetésével azt vizsgálták, vajon a kalóriabevitel csökkentésével késleltethető-e az idegsejtvesztés, és ha igen, a SIRT1 aktiválódása magyarázza-e ezt a hatást. A kutatók nemcsak azt bizonyították be, hogy a kalóriakorlátozás késlelteti az idegsejtvesztést, hanem azt is, hogy a SIRT1 enzimet aktiváló egyik gyógyszer ugyanezt a hatást éri el.

Kísérletükben Li-Huei Tsai és munkatársai 30 százalékkal csökkentették olyan egerek normális kalóriabevitelét, amelyekben génmódosítás következtében gyorsan következnek be a neurodegenerációval kapcsolatos agyi változások. A három hónapos diéta után az egerekkel különböző tanulási és memóriatesztet végeztettek. Kiderült, hogy a korlátozott kalóriabevitelű egerekben nemcsak az idegsejtvesztés lassult le, hanem az állatok azoktól a tanulási és memóriadeficitektől is mentesültek, amelyek a normális étrendet követő egerekben bekövetkeztek.

Ezt követően a kutatók egy másik csoport egérnek olyan gyógyszert adtak, ami a SIRT1 enzimet aktiválja. A kalóriacsökkentett étrenden élő egerekhez hasonlóan a gyógyszert kapott egereknél is kisebb mértékű lett az idegsejtvesztés, ráadásul a tanulási és memóriateszteken is ugyanolyan jól teljesítettek, mint a normális egerek.

Li-Huei Tsai úgy véli, az a következő kérdés, vajon ez a fajta kezelés más állatmodellekben is beválik-e, hosszú távon biztonságos-e, és csak ideiglenesen vagy végleg megállítja a neurodegeneráció előrehaladását.

2013.05.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - lakásbiztosítás: nyugodt nyaralás?

Vagyonának mekkora része fekszik a lakásában? Akár magában az ingatlanban, akár ingóságokban? Ha végig gondolja, mekkora kár érheti, és némi nyugtalanságot érez az eredmény láttán, akkor érdemes elolvasnia, ami következik.

tovább


Szponzorált hirdetések