Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A B-vitaminok lelassítják az Alzheimer-kórt

kategória: Alzheimer-kór

A demencia és az Alzheimer-kór ellen a gyógyszergyártóknak a mai napig nem sikerült hatékony gyógyszert kifejleszteniük a kutatásra és fejlesztésre fordított dollármilliárdok ellenére sem. Az Oxford Egyetem kutatói most A. David Smith vezetésével felfedezték, hogy néhány enyhe kognitív hanyatlásban szenvedő beteg esetében a nagy dózisú B-vitamin koktél megelőzheti az Alzheimer-kórral összefüggő szürkeállomány-vesztést.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közzétett kutatásukban az egyetem munkatársai azt vizsgálták, vajon a B-vitaminok a teljes homocisztein szint csökkentése révén csökkentik-e az Alzheimer-kór kockázatát. A teljes homocisztein szint ugyanis pozitív összefüggést mutat a kognitív hanyatlás és az Alzheimer kockázatával.


A kísérletben 156 hetven éven felüli oxfordi beteg vett részt, akik enyhe kognitív hanyatlásban szenvedtek. Az alanyok vagy placebót, vagy nagy dózisú, 20 milligramm B6-vitaminból, 0,5 milligramm B12-vitaminból és 0,8 milligramm folsavból álló B-vitamin koktélt kaptak. A kétéves utánkövetés során mindkét csoport tagjaiban bekövetkezett szürkeállomány-vesztés a mediális temporális, a laterális temporoparietális és a nyakszirtlebenyben, valamint az elülső és a hátsó cinguláris kéregben. A B-vitamin kombinációt szedőkben azonban jelentősen kisebb mértékű zsugorodás zajlott le azokon az agyi területeken, amelyek a leginkább érintettek az Alzheimer-kóros és az enyhe kognitív hanyatlással érintett, majd később Alzheimer-kórossá váló betegekben. A placebo csoport tagjai a szürkeállomány 3,7 százalékos zsugorodását tapasztalták ezeken a területeken, míg a B-vitamin csoportban ez az arány csak 0,5 százalék volt.

A teljes homocisztein szint vizsgálatakor kiderült, hogy a B-vitamin kezelés nem csökkentette jelentős mértékben a szürkeállomány atrófiát az átlag alatti teljes homocisztein szinttel rendelkező páciensekben. A magas tHcy szintű alanyokban azonban a B-vitamin koktél jelentős hatást gyakorolt: a vitaminnal kezeltek csak 0,6 százalékos, míg a placebo csoportba tartozó magas tHcy szinttel rendelkező alanyok 5,2 százalékos szürkeállomány-vesztést tapasztaltak.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.29 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések