Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Késleltetett anyaság - több császármetszés

kategória: Nőgyógyászat

A császármetszések arányának növekedése több országban azzal van összefüggésben, hogy a nők egyre későbbi életszakaszba tolják ki a gyermekvállalást - áll a PLoS Medicine legfrissebb számában.

 

A laboratóriumi kísérletek azt igazolták, hogy az anya életkorának növekedésével párhuzamosan a méh izomzata egyre kevésbé képes a kontrakciókra. Ez lelassítja a szülés folyamatát, és így növeli a császármetszés esélyét. Dr. Gordon C. S. Smith (Cambridge University, Egyesült Királyság) elmondta: “Ez az összefüggés egyértelműen rávilágít, hogy a lassú és problémás szülések hátterében az előrehaladott életkor, azaz a méh öregedése áll." 

Smith és kollégái 1980 és 2005 között egy skót adatbázisban szereplő 583 843 nőt vizsgáltak meg. A vizsgálat ideje alatt azon nők aránya, akik 30 és 34 éves koruk között szülték első gyermeküket, a háromszorosára nőtt, azon nők aránya, akik 35 és 39 év között szültek először, a hétszeresére emelkedett, azoké pedig, akik 40 év fölött vállalkoztak az első szülésre, a tízszeresére nőtt. Ezalatt az idő alatt a császármetszése aránya több mint kétszeresével nőtt. 16 éves kor fölött minden öt év egy nő életkorában 49 százalékkal emelte a császármetszés előfodulásának arányát. Emellett 30 perccel megnövelte a szülés időtartamát is.

A szerzők szerint ha a vizsgálat folyamata során nem elmelkedett volna az átlagos életkor, az elvégzett császármetszések 38 százaléka elkerülhető lett volna. “- Miután egyre több nő halasztaja későbbi életszakaszba az anyaságot, elengedhetetlen, hogy megértsük az életkornak a szülésre gyakorolt hatását, ha csökkenteni szeretnénk a terhesség alatt végzett beavatkozások számát." - hangsúlyozta Smith.

2008.07.29 12:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések