Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kerüljék a várandósok a diót, mogyorót!

kategória: Allergia, Táplálkozás, Várandósság

Ha a családban gyakori az ételallergia, vagy az allergiás asztma, célszerű kerülni az olajos magvak fogyasztását a terhesség alatt - derül ki az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine júliusi számából.

A holland Utrechti Egyetemen zajlott vizsgálat szerint ugyanis ha a terhesség alatt az anya rendszeresen olajos magvakból készült termékeket, például mogyoróvajat fogyaszt, az utódnál 50 százalékkal valószínűbben alakulnak ki asztmás tünetek, így például zihálás, nehézlégzés, illetve az ilyen betegek többször szorulnak szteroidkezelésre, és az asztmát is nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják náluk. A vizsgálatot 1-8 éves gyerekek bevonásával készítették, mondta el a közlemény egyik szerzője, Saskia Willers.

Az amerikai gyerekek négy százaléka szenved ételallergiában, és valamivel több mint az amerikaiak egy százaléka (nagyjából 3 millió ember) allergiás a földimogyoróra vagy a dióra. Az allergiák az allergénnel való ismétlődő találkozás eredményeképpen alakulnak ki. A kisgyermekek számára három éves korig nem ajánlott a mogyorófélék fogyasztása, mivel ilyenkor az immunrendszer még fejlődésben van, és sokkal sebezhetőbb az allergének támadásai tekintetében, magyarázta Dr. Jennifer Appleyard, a detroiti St. John Kórház és Egészségügyi Központ allergológusa és immunológusa.
A mostani eredmények több mint 4000 terhes nővel készített interjún és gyermekeik utánkövetésén alapulnak. A nők közül 1327-en számoltak be allergiáról vagy asztmáról, 2819 esetben nem fordult elő ilyen betegség. Nem találtak összefüggést a gyermek asztmatikus tünetei és a zöldség-, hal-, tojás-, tej-, vagy tejtermékfogyasztás között. A ritka, vagy rendszeres, de nem napi mogyoróevés sem okozott problémát. A mogyorófélék napi fogyasztása azonban a gyermeknél 42 százalékkal fokozta a zihálás kockázatát, 58 százalékkal a nehézlégzését és 62 százalékkal az asztmás tünetek enyhítésére szolgáló szteroidhasználatot. Összességében 47 százalékkal nőtt az asztmatikus tünetek előfordulásának kockázata.
Animáció: HáziPatika.com

2008.07.17 17:10:02

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések