Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kerülje el a lábamputációt!

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás

Magyarországon évente 3-4000 ember veszti el lábát a cukorbetegség szövődményeként kialakuló betegség miatt, pedig ezeknek a lábamputációknak 85 százaléka megelőzhető volna - hangzott el a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének sajtótájékoztatóján.

A magyar lakosság mintegy öt százaléka, azaz fél millió ember cukorbeteg, és közel ennyien lehetnek, akik nem is tudnak a betegségükről. A cukorbaj egyik legsúlyosabb szövődménye a neuropathiás idegrendszeri károsodás miatt kialakuló diabéteszes láb, mely sok esetben végtag-amputációhoz vezet.

Azonban az amputáció nem eleve elrendelt, elkerülhetetlen végzet - hívták fel a figyelmet a téma szakértői, dr. Kempler Péter (SE I. Belgyógyászati Klinika), dr. Jermendy György (Bajcsy-Zsilinszky Kórház, III. Belgyógyászati Osztály) és a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének képviseletében dr. Kiss Éva.

Fontos a neuropáthia korai felismerése és oki kezelése. A neuropathia kezelésére hazánkban már évek óta elérhető a betegség kiváltó okaira ható, ugyanakkor a fájdalmat és érzészavart is csökkentő készítmény. Emellett sokat lehetne elérni a betegek oktatásával, valamint az egészségügyi szakemberek felkészítésével.

Kiss Éva

2008.06.27 10:08:47

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex a bíróság előtt

A történelmi adatok és források között minden korban megtalálhatók a szexualitással és a potenciával, annak zavarával foglalkozók is. Érdekes megfigyelni például, hogy a különböző korok törvényei hogyan rendelkeztek e kényes témákkal kapcsolatban.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések