Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kerülje el a lábamputációt!

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás

Magyarországon évente 3-4000 ember veszti el lábát a cukorbetegség szövődményeként kialakuló betegség miatt, pedig ezeknek a lábamputációknak 85 százaléka megelőzhető volna - hangzott el a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének sajtótájékoztatóján.

A magyar lakosság mintegy öt százaléka, azaz fél millió ember cukorbeteg, és közel ennyien lehetnek, akik nem is tudnak a betegségükről. A cukorbaj egyik legsúlyosabb szövődménye a neuropathiás idegrendszeri károsodás miatt kialakuló diabéteszes láb, mely sok esetben végtag-amputációhoz vezet.

Azonban az amputáció nem eleve elrendelt, elkerülhetetlen végzet - hívták fel a figyelmet a téma szakértői, dr. Kempler Péter (SE I. Belgyógyászati Klinika), dr. Jermendy György (Bajcsy-Zsilinszky Kórház, III. Belgyógyászati Osztály) és a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének képviseletében dr. Kiss Éva.

Fontos a neuropáthia korai felismerése és oki kezelése. A neuropathia kezelésére hazánkban már évek óta elérhető a betegség kiváltó okaira ható, ugyanakkor a fájdalmat és érzészavart is csökkentő készítmény. Emellett sokat lehetne elérni a betegek oktatásával, valamint az egészségügyi szakemberek felkészítésével.

Kiss Éva

2008.06.27 10:08:47

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések