Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kerülje el a fertőzést - mosson kezet!

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

Anyáink tanácsai közül az orvosok szerint egyet érdemes megfogadni egészségünk megőrzése érdekében: mossunk kezet, jó alaposan!

Dr. Thomas Weida, a Penn Állami Egyetem Hershey Egészségügyi Központjának családorvos professzora szerint az influenza, a megfázás vagy más fertőző betegségek elkerüléséhez tisztán kell tartani a kezeket - ezt az Egyesült Államok Járványügyi és Prevenciós Központja (CDC) is ajánlja.

A kézmosás abban is segíthet, hogy elkerüljük például az E. colival vagy a szalmonellával való fertőződést (Amerikában évente 76 millióan fertőződnek étel útján és 5 ezren bele is halnak ebbe).

"A baktériumok jelen vannak azokon a felületeken, amelyeket egy átlagos napunk során megérintünk: a bevásárlókocsi tolókarján, a lift nyomógombjain, a számítógép billentyűzetén, a telefonokon" - mondta el Marcia Patrick, az Egészségügyi Dolgozók Közegészségügyi és Járványügyi Szövetségének szóvivője. Ezek a baktériumok rákerülnek a kezünkre, majd a szemünkön, orrunkon vagy szánkon keresztül a bejutnak a szervezetünkbe.

A helyes kézmosás Patrick szerint a következő: megnedvesítjük a kezünket, majd beszappanozzuk, körülbelül 15-30 másodpercig dörgöljük, hogy fellazítsuk a kórokozókat a kéz felületén.
Ezután folyó vízzel leöblítjük a kezünket, ügyelve, hogy rendesen lemossuk a bőrt kiszárító szappant.
Papírtörülközővel szárítsuk meg a kezünket, mellyel ideális esetben elzárhatjuk a csapot, sőt a mosdó ajtaját is megfoghatjuk kifelé menet.

Weida és Patrick szerint az alapos kézmosáshoz megfelel a normál szappan, mivel az antibakteriális változat nagyon kiszárítja a bőrt gyakori kézmosás esetén. Ha attól félünk, maradt még kórokozó baktérium a bőrünkön, használjunk alkoholos alapú kézfertőtlenítőt.

A CDC javaslata szerint nemcsak evés előtt és a mosdó használata után kell kezet mosni, hanem például pelenkacsere, betegápolás, állatokkal vagy ürülékükkel, szeméttel való foglalkozás, sebkezelés, orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után is.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.09 11:26:03

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések