Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Képzelt a beteg vagy tájékozott? Kattintson ide, megtudja!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Pszichológia

Az egészségügyi honlapok elterjedése, a betegségek részletes leírása a képzelt betegek, hipochonderek egész rétegét termelte ki, az emberek egy része a különböző, sokszor egzotikus betegségről olvasva keresni kezdik magán is a tüneteket - derült ki egy nemrégiben végzett kutatásból.

A hírt a BBC brit műsorszóró orosz nyelvű honlapja adta közre, és az érdekes adatra akkor derült fény, amikor a Microsoft az úgynevezett internetes keresőgépek továbbfejlesztése előtt felmérést végzett saját munkatársai körében.
A hír szerint - melyről a Kossuth Rádió Napközben című műsora szerdán élő kerekasztal beszélgetést közölt - a felhasználók például a fejfájással vagy gyomorpanasszal kapcsolatos információk keresésekor nem ritkán súlyos, néha gyógyíthatatlan betegségek leírásához jutnak el.

Egyes szakemberek szerint ez veszélyes, mivel alaptalan és kínzó félelmeket, szorongásokat okoz az erre hajlamos egyénekben. A megkérdezettek többsége beismerte, hogy idővel egyenesen a súlyosabb betegségek iránt kezdett érdeklődni, és az azokra vonatkozó információt kereste.

Mindebből a kutatók arra következtettek, hogy az orvostudományi információkhoz való hozzáférés sok esetben fóbiák kialakulásához vezet.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában élőben kérdezték Pilling Róbertet, a HáziPatika.com főszerkesztőjét arról, hogy mely egészségügyi tartalmakra keresnek rá leginkább a portál látogatói.
A főszerkesztő elmondta, hogy első helyen nőgyógyászati információkat gyűjtenek, másodsorban egészséges táplálkozással kapcsolatos tartalmakat néznek, harmadsorban pedig emésztőrendszeri problémáikra keresnek megoldást.

Alapvetően két csoportot figyelhetünk meg Pilling Róbert szerint: az egyik öndiagnózis felállítására használja az internetet, ezzel egyszerű probléma esetén tehermentesíti az orvost, hiszen megtalálja a megoldást.
A másik csoport a diagnózis ellenőrzésére használja az egészségügyi portálok információit: az orvossal való találkozást követően néz utána a betegségnek, tüneteknek, és amit nem mert megkérdezni az orvostól, vagy amit elfelejtett megtudakolni, azt például a HáziPatika.com betegséglexikonából, illetve például a kiemelt rovatok cikkeiből tudja meg.

2008.12.17 11:14:09

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyugellátás

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

tovább

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések