Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A melanoma meg tudja zavarni az immunrendszert

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek

A bőr festéksejtes rosszindulatú daganata képes kikapcsolni a szervezet védekező rendszerét - állítják a brit Rákkutató Intézet munkatársai. A melanoma a bőr festéksejtes rosszindulatú daganata, igen agresszív biológiai viselkedésű tumor. Létrejöttében alapvető szerepe van a bőrt érő UV-terhelésnek, a szervezet immunrendszere azonban képes kiiktatni, vagy legalább korlátozni a daganatos sejteket. A Journal of Clinical Investigation oldalain megjelent tanulmány szerint ez a mechanizmus zavart szenved.


A London College korábbi vizsgálatai rámutattak, hogy az immunrendszer antitesteket termel a melanoma ellen, de a szervezet nem tűnik elég erősnek, hogy véghezvigye a támadást. A szóban forgó vizsgálat szerint azonban ennél jóval bonyolultabb a helyzet: 80 melanomás beteg daganatának és vérmintájának elemzése rávilágított, hogy a termelt antitestek az IgG4-osztályba tartoznak, ez csupán gyenge reakciót tesz lehetővé, ráadásul zavart szenved az erősebb hatású, IgG1-osztályú antitestek működése.

A további elemzések azt is kimutatták, hogy azoknál a betegeknél, akiknél magas volt az IgG4 antitestek szintje, a betegség kedvezőtlenebb lefutást mutatott azokhoz a betegekhez képest, akiknél a szint a normálishoz közeli tartományban tartózkodott. Dr. Sophie Karagiannis és munkacsoportjának eredménye arra is magyarázatot adhat, hogy az immunerősítésre épülő kezelésekből miért nem profitálhat egyformán minden tumoros beteg. A felfedezés ráadásul az IgG4 gátlásán keresztül módot adhat hatékonyabb kezelőszerek fejlesztésére is.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.12 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések