Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kentridge-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

kategória: Programajánló

A világ egyik legismertebb kortárs képzőművésze, a dél-afrikai William Kentridge Itt se vagyok, a ló nem is az enyém című munkájával találkozhat a budapesti közönség a Szépművészeti Múzeum most nyílt kamarakiállításán. A tárlat október 16-ig látogatható.

Kentridge Gogol Orr című elbeszéléséből, illetve az azt feldolgozó Sosztakovics-operából kiindulva az 1917-es orosz forradalomnak kívánt egyfajta emlékművet állítani - mondta el Iványi-Bitter Brigitta kurátor. A korszak orosz avantgárd alkotóitól számos idézetet felhasználó hat-hat perces montázsok végigkövetik a forradalom indulását és ígéreteit, végül a húszas-harmincas évekre bekövetkező eszmei bukását.

A New York-i Metropolitan Opera kérte fel a művészt a Sosztakovics-mű színpadra állítására; a végül tavaly bemutatott produkcióhoz készült el 2008-ban az Itt se vagyok, a ló nem is az enyém (I am not me, the horse is not mine) című videóinstalláció.

A történetnek van egy magyar vonatkozása is: a Magyar Nemzeti Galéria Kovásznai György-kiállítását megtekintve egyik barátja hívta fel a dél-afrikai művész figyelmét a szocializmus idején a "megtűrtként" besorolt animációs filmes munkásságára, ennek köszönhető Kentridge októberi magyarországi látogatása. Az október 4-ei beszélgetésen a művész emblematikus munkáit is levetítik, például a Dél-Afrikai Köztársaság apartheid utáni világát feldolgozó Soho és Félix című sorozatot, az Árnyfolyam, valamint az Übü és az Igazság Bizottság című animációs filmet. A művésszel Szántó András New Yorkban élő író, művészeti tanácsadó beszélget. A közönség megtekinthet egy válogatást az 1983-ban elhunyt Kovásznai György képzőművészeti tárgyú filmjeiből.

Az érdeklődők a videómunkák mellett Kentridge színházi munkáiból is ízelítőt kaphatnak. A Trafóban a művész Woyzeck a Highvelden című adaptációja is látható lesz két alkalommal a dél-afrikai The Handspring Puppet Company bábtársulat előadásában október 7-én és 8-án.

2011.09.22 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek    Szponzorált hirdetések