Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kémcsőben modellezték a daganatos átalakulás első lépését

kategória: Daganatos betegségek

Mi okozza a normál sejtek rákos sejtekké történő átalakulását? A Texasi Egyetem kutatói kísérletes körülmények között azonosították a folyamat legelső lépését.

A DNS-molekula - egy kettős láncú szerkezet, mely minden sejtben az életet kódolja - gyakran van kitéve a környezetből eredő károsító tényezőknek (például UV-sugárzásnak). Azonban az így létrejövő töréseket egy bonyolult javító rendszer rendbe hozza. A daganatok kialakulását pontosan ennek a funkciónak a hiánya, vagy elégtelensége okozza.

A DNS-törés egy sejten belül szignált (jelzést) eredményez, mely a sejtnek jelzi, hogy szükség van javításra. Dr. Sang Eun Lee és munkatársai vizsgálataikról a Nature Structural & Molecular Biology novemberi számában számoltak be, eredményeik szerint a folyamatban kulcsfontosságú szerep jut az Mre11 és az Exo1-nek nevezett enzimeknek.

Annak ellenére, hogy a két enzimmel folytatott kísérleteket többször sikerült megismételni, jövőben a bonyolult folyamat további részleteire vár tisztázás.

2010.12.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések