Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kell a sok zsírpárna a hetveneseknek

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Táplálkozás

Egy ausztrál tanulmány szerint a túlsúlyos hetvenesek kisebb valószínűséggel halnak meg 10 éven belül, mint "normális" testsúlyú kortárasaik.

A Journal of the American Geriatrics Society szaklapban közzétett tanulmány 4677 hetven és hetvenöt év közötti férfit és 4563 nőt vizsgált 1996-tól tíz éven keresztül. A kutatók az emberek testzsírját kiértékelő testtömeg-index (BMI) mellett az alanyok egészségi állapotát és életmódját is tekintetbe vették.

Azon résztvevők esetében, akik testtömeg-indexük alapján a túlsúlyos kategóriába tartoztak, 13 százalékkal volt kisebb a halálozás valószínűsége, mint azok esetében, akik normális testtömeggel rendelkeztek. Az előny azonban csak azok esetében mutatható ki, akik csak túlsúlyosak, nem elhízottak.

"Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy az Egészségügyi Világszervezet BMI túlsúlyra és elhízásra vonatkozó küszöbértékei túlságosan korlátozóak az idősebbek számára. Itt az idő, hogy az idősebbek számára átírjuk a BMI osztályozást" - nyilatkozta a Nyugat-Ausztrália Egyetem kutatója, Leon Flicker, a tanulmány vezető szerzője.

Bár a súlyfelesleg csökkenti a halálozás kockázatát a 70 éven felüli férfiak és nők esetében, az ülő életmód a vizsgálat szerint a nők esetében megduplázza, férfiak esetében pedig 25 százalékkal emeli a halálozás kockázatát.

"Tanulmányunk azt mutatja, hogy azok az emberek, akik viszonylag jó egészségben megérik a 70 éves életkort, más kockázatokkal és előnyökkel rendelkeznek a testzsír vonatkozásában, mint a fiatalabbak, és ezt a BMI-mutatóknak is vissza kellene tükrözniük" - véli Flicker.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

2010.02.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések