Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Keleti Éva életmű-kiállítása

kategória: Programajánló

Keleti Éva Prima Primissima díjas fotóművész 80. születésnapja alkalmából Visszapillantás/Flashback címmel, zömében eddig nem publikált fotóiból nyílik életmű-kiállítás augusztus 25-én, csütörtökön a Budapest Galériában. A kiállítás egy hónapig lesz nyitva.

Keleti Éva úgy gondolta, hogy 80. születésnapja alkalmából leginkább ismeretlen képeivel mutatkozik be, de a visszapillantás nem lenne teljes, ha nem lennének ott ismert táncos és színházi fotói. A táncot, a mozdulatot mindennél jobban szerette, ott volt az operaház összes klasszikus balett bemutatóján, bábáskodott a Pécsi Balett megszületésénél és rendszeresen bejárt órákra a Balettintézetbe. Emblematikus táncos fotója az Extázis című, amely egy csillogó, fekete bőrű táncosnőt ábrázol fehérben, s az elkapott mozdulat úgy mutatja, mint egy szálló lepkét. Az Extázis mellett a Levegőben című táncképe is ott lesz a tárlaton.

A színházat színészbarátai segítségével mutatja meg. Például a színészkirály páros, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán megrendítő közös képét budai otthonukban vagy Timár Józsefét Az ügynök halála című dráma címszerepében. Különös látvány lesz öt ismert színész képe, ugyanis Törőcsik Marit, Tordai Terit, Béres Ilonát, Kálmán Györgyötés Kállai Ferencet annak idején fölküldte a fára, és úgy fényképezte le őket. Ez pszichológiai teszt volt, árulja el, "a kapcsolatteremtés pillanata, mert aki ezt megtette, az utána mindent megtett nekem". Alfonzó a lakásán Keleti Évának előadta jó néhány paródiáját, ebből 4-5 fotót mutat be.

Gobbi Hildát, a Nemzeti Színház kiemelkedő színészét akkor kapta lencsevégre, amikor elcsigázottan, kifordulva ült kis kocsija vezetőülésén éppen cigarettára gyújtva, a lerombolt Nemzeti Színház irataival a lába előtt. Ezt a fotót még soha nem publikálta. Gobbi Hildáról még egy ismeretlen kép lesz, mégpedig a kutyájával.

Sok híres külföldi színészt, írót is lefotózott, köztük van Marina Vlady, Yves Montand, Orson Welles és John Steinbeck.

Keleti Éva munkásságát többszörösen elismerték, legutóbb 2008-ban Prima Primissima díjjal tüntették ki. A kiállítás megnyitóján bemutatják a Visszapillantás című fotóalbumot, amely a tárlat képeit tartalmazza 250 oldalon, s egy-egy fejezethez a művész maga írt szöveget. A kötetet Szarka Klára szakíró, fotótörténész, a kiállítás kurátora szerkesztette.

2011.08.24 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Egészség

  Rendben vannak a veséi?

  Jelenleg minden 10 felnőttből 1 érintett a vese valamilyen problémájában, és ez a szám egyre dinamikusabban növekszik. Mindeközben az érintettek nagy része a súlyosabb tünetek megjelenéséig egyszerűen nem tud a problémájáról.

  tovább

  Tippek:

  A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


  Szponzorált hirdetések