Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kávéivás újabb jótékony hatása

kategória: Fájdalomcsillapítás, Táplálkozás

Kiderült már, hogy a kávé segíthet a fogyásban, az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében, emellett hozzájárul az izmok növekedéséhez és bizonyos rákfajták megelőzéséhez. Norvég szakértők friss eredményei alapján a fájdalmat is képes csillapítani!

A kutatás 48 önkéntes bevonásával történt, akiknek 90 percen át munkavégzést utánzó számítógépes feladatokat kellett végezniük. Ez köztudottan váll-, nyak-, hát-, kar- és kézfájdalmakhoz vezethet. A skandináv tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a krónikus fájdalommal küszködők és a panaszmentesek miként viselik a megpróbáltatást. A tesztek előtt csak úgy mellesleg megengedték a résztvevőknek, hogy kávézzanak.

Az Oslói Egyetem és a Norvég Foglalkozás-egészségügyi Intézet munkatársai az adatok elemzése során rájöttek, hogy az a 19 ember, aki kávét ivott a felmérés előtt, enyhébb fájdalomról számolt be, mint a többiek. A váll és a nyak viszonylatában százfokozatú skálán 55-ös erősséget említettek a nem kávézók, míg a kávéivók 41-est. Hasonló különbséget lehetett megfigyelni a többi testrészt érintő probléma esetében is - függetlenül attól, hogy az illetőnek voltak-e krónikus gondjai.

A BMC Research Notes című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői figyelmeztetnek, hogy eredeti céljuk nem a kávé fájdalomcsillapító hatásának feltérképezése volt, ezért az eredmények további vizsgálatot igényelnek. Először is: nem mérték, hogy az érintettek pontosan mennyi kávét ittak. Ezenkívül nem biztos, hogy összehasonlítható a résztvevők egészségügyi háttere.

2012.09.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Titóniusz, Descartes, Hufeland és a többiek

Az ember ősidőktől kezdve szeretne hosszabban élni, és természetesen vágyai között szerepel a halhatatlanság is. Szeretne aktív, önálló, boldog életet élni, bajok, betegségek, nyomorúságok nélkül. Számos mítosz, legenda dolgozza fel ezt a vágyat.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések