Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kávé és csokoládé: étkezés vagy jutalom?

kategória: Táplálkozás

A magyaroknak fontos, hogy élmény legyen az étkezés és az élményt nem pusztán az ízek adják: számít például, hogy mi magunk készítjük-e el a reggelinket, hogy valami merőben újat próbálunk-e ki ebédre, vagy hogy kivel költjük el a vacsorát - derült ki a Nestlé Életmód Központ online felméréséből.
A 3000 válaszadó részvételével készült kutatás alapján összeállt a magyarok étkezés-élmény térképe: az ételek elkészítése, a kényelmes, meghitt helyszín, és - főleg a női válaszadók esetén - a társaság határozzák meg leginkább, hogy csak táplálkozunk-e vagy élvezzük is a falatozást. Minden harmadik válaszadó az étkezés előkészítését tekinti a folyamat fénypontjának. Szerintük például a vasárnapi ebédnél a menüsor összeállítása, egy hétköznapi uzsonnánál pedig a konyhát belengő forró csokoládé illata a meghatározó.

A kutatás szerint a nők 49 százalékának fontos, hogy a szívének kedves emberekkel étkezzen, míg a férfiaknál ez az arány mindössze 24 százalék.

Az étkezéshez kapcsolódó meghitt pillanatokat biztonságban, kényelemben, a saját kuckónkban szeretjük átélni, legalábbis erre voksol a válaszadók 55 százaléka. Ők azok, akik a kedvenc kávézójukat is a konyhájukba költöztetnék. Ezt követi azoknak a tábora (11 százalék), akik a "kellemest a hasznossal" elv alapján a monitorjuk előtt szeretik elszürcsölni a forró feketéjüket; így a friss híreket is elolvassák közben.

Az élményt adó étel egyszerre lehet finom és egészséges is: a válaszadók 80 százaléka vallja, hogy a kettő nem zárja ki egymást. A magyarok nyitottak az újdonságokra is: például szívesen kóstolnak új (akár kissé szokatlan) ízesítésű csokoládékat és kávékat is.

Az új termékek kifejlesztése hosszú folyamat, komoly kutatások folynak arról, hogy miként lesz ízesebb egy csokoládé. Kiderült például, hogy ebből a szempontból a csokoládéfalat mérete és alakja(gömbölyűsége) is meghatározó. Ugyanilyen fontos élvezeti értéke van annak, hogy milyen minőségű, állagú az otthon főzhető kávékülönlegességek habja.

A rendszeresen csokoládét fogyasztók egyébként nyitott személyiségek: az emberekre és az új ízekre is kíváncsiak - mondta el Bokor Judit, a Nestlé Életmód Központ pszichológusa.
A HáziPatika.com kérdésére válaszolva elmondta, hogy a gyermekek csokoládéfogyasztásánál nagyon figyelni kell az értelmi töltetre: soha ne legyen a csoki jutalom az ügyességért, kitartásért, fegyelmezettségért, mert ha ez a magatartás szocializálódik, akkor később, felnőttként is mindig "jutalmazni" fogja magát - ez pedig veszélyes lehet. Ugyanígy ne adjunk vigasztalásként (fájdalom, kudarc esetén) csokoládét, mert felnőttként ugyanez a probléma kontrollálatlan csokoládéevéshez, elhízáshoz vezethet.
A jó minőségű, magas kakaótartalmú ét- vagy tejcsokoládé legyen az étkezés természetes része, finom és egészséges desszert, amelyet kis mennyiségben hetente 1-2-3 alkalommal fogyasszunk.

Képgaléria: HáziPatika.com

2010.11.22 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések