Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Katonai titok: mentális probléma

kategória: Alvászavar, Depresszió, Férfi problémák, Neurológia, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia, Stressz

Nem a vezérkar, hanem maguk a katonák titkolják mentális problémáikat, amikor Irakból vagy Afganisztánból hazatérnek - olvasható az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) számára készített tanulmányban.

Az amerikai katonák többsége stressztől és annak következményeitől szenved, de eltitkolják ezeket a pszichés problémákat, mert tartanak a megbélyegzéstől, valamint féltik a karrierjüket - állítja a cikk szerzője.

Csupán a katonák 10 százalékuk fordult orvoshoz mentális problémával, ez derült ki abból a kutatásból, amelyben 347 amerikai katonát és házastársukat kérdeztek meg.
Több mint 60 százalékuk azért nem próbált segítséget kérni pszichés problémái megoldásához, mert féltek, hogy az negatívan befolyásolná szakmai előmenetelüket.
A válaszadók 53 százaléka szerint ha kitudódna, hogy a szolgálatuk következtében kialakult pszichológiai problémák miatt szakemberhez fordultak, a többiek kevesebbre tartanák őket.
A katonák kétharmada ritkán, vagy sosem beszél családi vagy baráti körben lelki egészségéről. A megkérdezettek majdnem fele panaszkodott alvászavarokról, ugyanennyi pedig depressziós tünetekről számolt be, a válaszadók harmada pedig elvesztette érdeklődését a mindennapi tevékenységek iránt.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.05.05 16:08:07

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyugellátás

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

tovább


Szponzorált hirdetések