Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kártyázzon, beszélgessen, olvasson, írjon az elbutulás ellen!

kategória: Alternatív medicina, Alzheimer-kór, Neurológia, Öregedés

Azoknál a demenciában szenvedő embereknél, akik olyan elfoglaltságokat űznek, mely az agyat tornáztatja, például írás, olvasás, kártyázás, lassabban alakul ki a memória hanyatlása - olvasható egy a Neurology című újság augusztus 4-i számában megjelent tanulmányban.

A vizsgálatban 488 75 és 85 év közötti ember vett részt, akiknek a vizsgálat kezdetekor még nem szenvedtek demenciában. Az alanyokat öt évig követték, mely idő alatt 101 betegben alakult ki demencia.

A vizsgálat kezdetekor az alanyokat megkérdezték, milyen gyakran űzik szabadidejükben az alábbi hat elmegyakorlat valamelyikét:
olvasás, írás, keresztrejtvényfejtés, táblás vagy kártyajátékok, csoportos beszélgetések, vagy zenélés.
Minden egyes aktivitás naponta való gyakorlása hét pontot, hetente többszöri űzése négy pontot, heti egy alkalom pedig egy pontot ért.


Akikben a későbbiek során demencia alakult ki, azok átlagban hét pontot értek el, ami azt jelenti, átlagosan a hat aktivitás közül hetente egyben vettek részt. 10 ember egyik agytorna-formában sem volt érdekelt, míg 11 heti egy alkalmat jelölt meg.

Ezután a kutatók megvizsgálták azt a pontot, ahol a résztvevők memóriazavarának kialakulása felgyorsult. Úgy találták, hogy minden egyes aktivitás, melyben egy személy részt vett, 0,18 évvel késlelteti a memória elvesztését.

"A gyorsulás 1,29 évvel késeltetett volt annál a személynél, aki heti 11 pontot ért el, összehasonlítva a 4 pontos személyekkel" - nyilatkozta Charles B. Hall, a Bronxi Albert Einstein Orvosi Egyetem munkatársa.

Az eredmény akkor lehetett hitelesnek tekinteni, miután a kutatók végzettség szerint kategorizálták a résztvevőket: "Idős korban az agytorna elmére gyakorolt hatása teljesen független az iskolai végzettségtől" - mondta Hall. - "Ezek a gyakorlatok segítik fenntartani az agy életerejét. További tanulmányok szükségesek annak tisztázására, hogy növelvén ezen aktivitásokat, lehet-e késleltetni, illetve megelőzni a demenciát."

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések