Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha a stroke a motoros központot is érinti

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Sérülhet szélütés (stroke) során a különböző izmok összehangolásáért felelős terület - a Harvard Egyetem munkatársai szerint. A tünetek súlyossága függ a károsodás kiterjedésétől, és a stroke óta eltelt időtől is. Magyarországon minden évben körülbelül 40-50 ezer stroke-os esemény történik.

Egy olyan egyszerű művelethez is, mint egy ceruza kézbe fogása, izmok tucatjainak koordinációja szükséges: a szem és a fej objektum felé fordítása szükséges, a kar kinyújtása, az ujjak működtetése. A koordináció helye az agykéreg mozgásért felelős része, a motoros központ, mely az egymástól független izomaktiváció helyett izomcsoportokra hat.


A PNAS oldalain olvasható annak hatása, ha stroke következtében a szabályozás alternatív úton zajlik. A felfedezés alapvetően befolyásolhatja a stroke-betegek rehabilitációját, valamint újabb részletekkel járulhat hozzá a motoros kéreg működésének megértéséhez. A motoros kéreg felelős a mozgásformák tanulásáért, és a mozgás irányításáért - ezért fordult Emilio Bizzi és munkatársainak érdeklődése e terület felé.

A kéreg tanulmányozása során a kutatók azt vizsgálták, miként hat a sérülés a mozgás koordinációjára a kérdéses területet érintő stroke után. 2009-ben Bizziék elsőként írták le az izmok ilyesfajta együttműködésének szükségességét úgy, hogy az egyes izmok elektromos aktivitását mérték. A vizsgálatban olyan enyhe stroke-on átesett betegek vettek részt, akiknél az egyik kar érintett volt, a másik pedig nem. Aa mostani vizsgálat során az is kiderült, hogy igen hasonló együttműködés szükséges mind az érintett, mind a nem érintett kar működéséhez, csupán az egyes izmok aktivációs mintázata tér el. Ennek szabályozásában nem csupán a motoros kéreg vesz részt, hanem a gerincvelő is - a stroke alapvetően a megfelelő kombinációk előhívását akadályozza meg.

Ugyanakkor merőben a más a mintázat súlyosabb stroke esetén. Kisebb számú együttműködés kivitelezhető. A régebben szélütést szenvedőknél azonban az érintett kar izommozgásainak fragmentációja, töredezettsége figyelhető meg. Ez azt jelenti, hogy az együttműködés nem áll vissza a stroke előtti formájába. A jelenség, mellyel a központi idegrendszer adaptálódik a károsodáshoz, további vizsgálatokat igényel.


Animáció: HáziPatika.com

2012.08.27 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések