Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Károsítja a DNS-t és cukorbetegséget okoz

kategória: Diabétesz, Genetika, Táplálkozás

Ausztrál kutatók szerint az emberi gének két hétig emlékeznek egy cukoradagra, és a hosszan tartó kedvezőtlen étkezési szokások véglegesen átalakíthatják a DNS-t.

Az étkezés az emberi és egér szívszövetre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatócsoport eredményei szerint a sejtek két hétig mutatják egyetlen cukorbevitel hatásait úgy, hogy lezárják azokat a genetikai vezérlőket, melyek célja a szervezet megóvása a diabétesz és a szívbetegség ellen.


"Most már tudjuk, hogy a reggel bekapott csokinak rendkívül akut hatásai lehetnek, és ezek a hatások két hétig is eltarthatnak" - nyilatkozta a Baker IDI Heart and Diabetes Institute munkatársa, Sam El-Osta, a kutatás vezetője. "Ezek a változások az étkezésen túl is folytatódnak, és képesek megváltoztatni az étrendre adott természetes metabolikus válaszokat" - mondta az ausztrál Associated Press tudósítójának.

A rendszeres rossz étkezés felerősíti a hatást, hónapokig vagy évekig tartó genetikai károsodást okozva, amely akár a következő generációra is átöröklődhet.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.19 16:37:48

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések