Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Károsítja a DNS-t és cukorbetegséget okoz

kategória: Diabétesz, Genetika, Táplálkozás

Ausztrál kutatók szerint az emberi gének két hétig emlékeznek egy cukoradagra, és a hosszan tartó kedvezőtlen étkezési szokások véglegesen átalakíthatják a DNS-t.

Az étkezés az emberi és egér szívszövetre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatócsoport eredményei szerint a sejtek két hétig mutatják egyetlen cukorbevitel hatásait úgy, hogy lezárják azokat a genetikai vezérlőket, melyek célja a szervezet megóvása a diabétesz és a szívbetegség ellen.


"Most már tudjuk, hogy a reggel bekapott csokinak rendkívül akut hatásai lehetnek, és ezek a hatások két hétig is eltarthatnak" - nyilatkozta a Baker IDI Heart and Diabetes Institute munkatársa, Sam El-Osta, a kutatás vezetője. "Ezek a változások az étkezésen túl is folytatódnak, és képesek megváltoztatni az étrendre adott természetes metabolikus válaszokat" - mondta az ausztrál Associated Press tudósítójának.

A rendszeres rossz étkezés felerősíti a hatást, hónapokig vagy évekig tartó genetikai károsodást okozva, amely akár a következő generációra is átöröklődhet.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.19 16:37:48

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések