Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gyümölcscukor árthat a májnak

kategória: Táplálkozás

A nagy mennyiségű fruktózt fogyasztó, kettes típusú diabéteszben szenvedő túlsúlyos betegek szervezetében túltenghet a húgysav, és csökkenhet a májműködés hatékonysága, állítják a Duke Egyetem Egészségügyi Központjának szakértői. A magas húgysavszint, más néven hiperurikémia szoros összefüggésben van a máj alacsony adenozin-trifoszfát (ATP) szintjével. (Ez az anyag a felelős a sejten belüli energiaszállításért.)

A mostani, a Hepatology című szaklap szeptemberi számában publikált tanulmány tanúsága szerint a máj legyengülése májelégtelenséghez vezethet a nem alkoholos zsírmájra hajlamosaknál és a betegségben szenvedőknél. "A fruktózban gazdag étrendet követőknek mindenképp tudniuk kell ezekről a veszélyekről" - írják a kutatók.

"Az Egyesült Államokban sajnos egyre több az elhízott, diabéteszes és nem alkoholos zsírmájban szenvedő beteg - nyilatkozta dr. Manal Abdelmalek, a kutatás vezetője. - Mivel a fruktózfogyasztás és az anyagcsere-betegségek előfordulása egyre nő, fontos megértenünk, milyen hatással van a fruktózban gazdag étrend a májfunkciókra és a különböző májbetegségekre."

A zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható fruktóz az egyszerű cukrok közé tartozik. Glükózzal vegyítve magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot gyártanak belőle, ami a cukros gabonapelyhek és üdítőitalok első számú édesítője.

A tudósok Look Ahead elnevezésű felmérésben részt vett 250 túlsúlyos és kórosan elhízott önkéntes adatait használták fel kutatásukhoz. A résztvevőket megkérték, számoljanak be arról, körülbelül mekkora részét képezi étrendjüknek a fruktóz.A tudósok 100 páciens máj ATP és húgysav-szintjét is megmérték, majd összehasonlították a kevés fruktózt (napi 15 milligrammnál kevesebbet) fogyasztó önkéntesek adatait azokéval, akik naponta több mint 15 grammnyi fruktózt fogyasztottak.

Az eredmények szerint a fruktózban gazdag étrenden élő önkéntesek máj ATP-szintje jóval alacsonyabb volt a kutatás kezdetén. Az ATP-szint változásai a fokozott fruktóz-bevitel után szintén sokkal jelentősebbek voltak azoknál, akik amúgy is sok fruktózt fogyasztottak. A kutatók szerint a magasabb húgysavszint legtöbbször alacsonyabb ATP-szinttel járt együtt a fokozott fruktózbevitel után.

Ezek alapján megállapítható, hogy a húgysav, ami a purinok lebomlásakor keletkezik, jelezheti a túlzott fruktózfogyasztást és az alacsony máj ATP-szintet. "A fruktózban gazdag étrend és az emelkedett húgysavszint szoros összefüggésbe hozható a máj ATP-raktárának kimerülésével - magyarázta Abdelmalek. - Feltételezéseink szerint a fokozott fruktózbevitel felboríthatja a máj energia-egyensúlyát. Ennek a következményei egyelőre ismeretlenek."

Bár a kutatás során a tudósok egyértelmű kapcsolatot találtak a fruktózban gazdag étrend és a májbetegségek kialakulása között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.

2012.09.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az öregedő agy, Alzheimer-kór és memóriazavarok

Becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik fel a betegséget és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések