Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A passzív dohányzás is árt a szívnek

kategória: Dohányzás, Szív- és érrendszeri betegségek

Nemdohányzók esetében a dohányfüst mindössze 30 percnyi behatása is jelentősen károsíthatja a vérerek falát - ez derült ki egy új kutatásból. Az eredménynek jelentős közegészségügyi következménye lehet, mert ez a fajta károsodás az érelmeszesedéssel áll összefüggésben, ami szívrohamhoz vagy agyérgörcshöz vezethet. "A másodlagos dohányfüst nagyon kis mennyiségének, körülbelül annyinak, amennyinek a felnőttek és a gyerekek az átlagos közösségekben ki vannak téve, csupán félórányi behatása is károsítja az erek működését - számolt be a kutatást vezető dr. Paul Frey az Amerikai Kardiológus Kollégium sajtótájékoztatóján. - Ez pedig jelentős közegészségügyi következményekkel jár. Kutatásunkban már a másodlagos dohányfüst nagyon rövid behatása következtében is az érműködés jelentős hanyatlását mutattuk ki, ami nagyon aggasztó."

A kutatók a Journal of the American College of Cardiology lapjain megjelenő tanulmányhoz füstgéppel vizsgálták a passzív dohányzás hatását 33 tizennyolc és negyven év közötti egészséges, nem dohányzó emberen. Sikerült reprodukálniuk a valóságban jellemző passzív dohányzással járó alacsony behatást, amit korábban még nem vizsgáltak.

A kutatás során kimutatták, hogy a felkarban lévő főér, a brachiális artéria passzív dohányzás esetében nem tágul megfelelően, vagyis az erek nem jól működnek. Ez a hatás valószínűleg még nagyobb lett volna, ha nem egyszeri, hanem ismételt behatást vizsgálnak. Az ugyanis a valóságban sokkal gyakoribb.

A San Franciscó-i Általános Kórház kutatói az eredmények alapján a dohányzás betiltását sürgetik a nyilvános helyeken, és arra ösztönzik az orvosokat, kérdezzék ki betegeiket arról, hogy dohányossal élnek-e együtt, vagy sok időt töltenek-e dohányosok társaságában. Frey és munkatársai azt remélik, eredményeik a dohányosokat is rádöbbentik arra, hogy rossz szokásuk nem csak önmagukra, hanem másokra is veszélyes.

2012.05.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex nemcsak a fiatalok kiváltsága

A szerelem még az idősek otthonában is gyakori látogató. Az sem ritka, hogy egybekel az "ifjú pár". Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az időskori szerelem csak plátói, jobb, ha felidézi a mondást: öreg ember nem vén ember.

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések