Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A túl sok cukor árt a szívnek

kategória: Gyógyszerészet, Táplálkozás

A túl sok cukor megindíthatja az embereket a szívelégtelenség felé vezető lejtőn a Texasi Egyetem Orvosi Központjának kutatói szerint. Egyetlen kis molekula, a glükóz-6-foszfát (G6P) glükóz metabolit olyan stresszt okoz a szívben, ami megváltoztatja az izom fehérjéit, és a pumpáló működés lerontása révén szívelégtelenséghez vezet - derül ki a Journal of the American Heart Association aktuális számában megjelent tanulmányból. A G6P túl sok keményítő vagy cukor fogyasztása esetén gyűlhet fel.


Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint 5 millió amerikai hal meg szívelégtelenség következtében évente. Diagnózist követően az egyéves túlélési arány 50 százalék, és az Egyesült Államokban évente 550 ezer új beteget diagnosztizálnak szívelégtelenséggel.

"Nehéz kezelni. Az orvosok vízhajtókat, béta-blokkolókat és ACE-gátlókat adnak, hogy csökkentsék a szívre gyakorolt stresszt, és elősegítsék gazdaságosabb működését - magyarázta a kutatást vezető Heinrich Taegtmeyer kardiológus professzor. - Ennek ellenére 20 éve ugyanezeket a szörnyű statisztikákat látjuk, és még mindig nincs új kezelési módszer."

Taegtmeyer professzor preklinikai kísérleteket végzett állatokon és betegekből vett szövetmintákon, és mindkettő kimutatta a G6P által okozott károsodást. "Amikor a szívizom amúgy is stressz alatt van magas vérnyomás vagy más betegségek miatt, és túl sok cukrot kap, az csak olaj a tűzre" - mondta.

A kutatók szerint az eredmények lehetséges új kezelések felé nyithatnak utat. Két gyógyszer is gátolja a G6P jelzését, és szűk körű állatkísérletekben fokozták a szív erejét. Ezekkel a gyógyszerekkel tehát érdemes további kutatásokat folytatni.


Animáció: HáziPatika.com

2013.06.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Menteni a menthetőt!

A csontritkulás is azok közé a betegségek, elváltozások közé tartozik, amelyeket könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. A helyes életmód mégis sokat segíthet, hatékonyabbá teheti a gyógyszeres kezelést.

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések