Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A középkorú nő és a stressz

kategória: Öregedés, Stressz

Az évtizedes kutatás eredményei szerint a krónikus stressz hatására sok középkorú nőben alakulnak ki különféle fájdalmak és egyéb testi tünetek. Az International Journal of Internal Medicine szaklapban megjelent kutatásukban a svéd szakértők 1500 nő hosszú távú adatait elemezték, és kimutatták, hogy a középkorú nők körülbelül 20 százaléka tapasztalt állandó vagy gyakori stresszt az elmúlt öt évben. A krónikus stressznek kitett középkorú nők 40 százaléka számolt be izom- és ízületi fájdalmakról, 28 százalékuk fejfájásról vagy migrénről, és 28 százalékuk gyomor-bélrendszeri panaszokról - derült ki a Göteborgi Egyetem kutatásából. Az összefüggés még a dohányzás, a testsúly és a testmozgás arányának beleszámítása után is érvényes maradt.

A kutatásban részt vevő nőket az 1960-as évek végétől kezdve vizsgálták. A hosszú távú stresszt tapasztaló, de a kutatás kezdetén fizikai tünetekről nem beszámoló nők 27 százaléka tapasztalt 12 évvel később új izom- vagy ízületi fájdalmakat, és mintegy 15 százalék számolt be fejfájásról vagy gyomor-bélrendszeri panaszokról. A kutatást vezető Dominique Hange elmondta, hogy 1968 óta a nők életmódja sokat változott. Sokkal többen dolgoznak például otthonukon kívül, és ezek a változások természetesen hatással vannak a megtapasztalt stresszre is. "Bár pontosan ugyanazt a kérdőívet használtuk 1968-tól kezdve, nem garantálhatjuk, hogy a stressz jelentése ma is pontosan ugyanaz. Napjainkban valószínűleg sokkal elfogadottabb társadalmilag a stressz hatásainak beismerése" - véli Dominique Hange.

A szakértő szerint a kutatás egyik legfontosabb következtetése az, hogy az egyedülálló nők, a munkahelyen dolgozó nők, és a dohányos nők vannak leginkább kitéve a stressz negatív hatásainak. Ezeknek a csoportokban nagyobb társadalmi támogatást kellene kapniuk a megelőzéshez.

2013.06.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések