Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Káros lehet a C-vitamin

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet, Táplálkozás

A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők számos kemoterápiás szer hatását csökkentik - áll egy új tanulmányban.

Daganatsejteken végzett kísérleteknél megállapították, hogy 30-70 százalékkal kevesebb sejt pusztult el C-vitaminnal történt előkezelés után. Egérkísérletek alapján kiderült, hogy a daganatok gyorsabban növekedtek, ha az állatok a kemoterápia mellett C-vitamin kezelésben is részesültek. A kutatók szerint emberben hasonló folyamat játszódhat le. "A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők csökkenthetik a betegeknél a kemoterápiára adott választ" - mondta el Mark Heaney, a Sloan-Kettering Onkológiai Központ szakorvosa, a tanulmány vezető szerzője.

Régebbi tanulmányok szerint a C-vitamin hasznos lehet a rákbetegek számára, mint antioxidáns. Egy nyárvégi kísérlet azt igazolta, hogy az egerekbe injekciózott nagydózisú C-vitamin 50 százalékkal csökkentette a daganatok növekedését. Az új kutatás azt mutatja, hogy számos kemoterápiás szer szabadgyököket képez az oxigénből, a kutatás elmélete szerint a C-vitamin semlegesíti a szabadgyököket és így a daganatsejtek a kezelés ellenére életben maradnak.

"A C-vitamin jót tesz az egészséges szöveteknek, meghosszabbítja a sejt életét. De nem ez a célunk, amikor a rákos sejteket próbáljuk elpusztítani" - nyilatkozta Heaney. Minden kemoterápiás szer a mitokondriumok elpusztítása útján vált ki sejthalált.

2008.10.03 09:14:28

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések