Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Karcsúvá és izmossá tesz az alma

kategória: Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

Az almában lévő összetevők segítik az izmok épülését és a zsírégetést - idézte amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása. Az alma héjában lévő urszolsavnak vannak természetes testépítő tulajdonságai. Segíthet abban, hogy szervezetünk erős, testünk karcsú maradjon, ráadásul jótékony a cukorbetegség megelőzésében is.

Christopher Adams kutatásvezető, az Iowai Egyetem munkatársa kísérleteiben azt találta, hogy ez a vegyület akár 15 százalékkal is serkentette az izomnövekedést, és felére csökkentette a testzsír mennyiségét. Ezen túlmenően csökkentette a vércukor, a koleszterin és a káros zsírsavak szintjét is a kísérleti állatoknál. Az urszolsav különösen hatékony lehet az idősebbeknél, akiknek az izomtömege a természetes izomvesztés következtében fokozatosan csökken. Rajtuk kívül a betegeskedő, ágyban fekvő vagy csupán túl keveset mozgó emberek számára is.

A laboratóriumi kísérletekben izomsorvadásos emberektől származó izomsejtekben vizsgálták a gének aktivitását, és olyan vegyületeket kerestek, melyek gátolják a sorvadási folyamatot. Kiderült, hogy az egyik hatékony gátlószer az alma héjában koncentrálódó urszolsav. Az ezt követő egérkísérletekben sikerült a kutatóknak bizonyítaniuk, hogy az urszolsav valóban csökkenti a rágcsálók izomvesztését.

Úgy vélik, hogy a vegyület a gének újraprogramozásával fejti ki hatását. Érdekes módon, bár az urszolsav növelte az izomtömeget az egerekben, nem növelte a teljes testsúlyt, és további vizsgálatok azt mutatták, hogy az urszolsavval etetett egerek testzsírtartalma kisebb volt, mint azoknak az állatoknak, melyek nem kapták a vegyületet.

2011.06.28 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Találkozás a halállal

Nemigen szoktunk beszélni róla, szépítjük, kerüljük, hárítjuk a testi elmúlás gondolatát is, akár magunkról, akár szeretteinkről van szó, nem tudunk mit kezdeni a rettenetes valósággal. Milyen hát a halál, testközelből?

tovább


Szponzorált hirdetések