Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Karácsonyi allergia: veszélyes fenyők!

kategória: Allergia

Az úgynevezett karácsonyfa-szindrómát a New York Állami Egyetem részeként működő Upstate Orvostudományi Egyetem szakemberei fedezték fel, miután rengeteg légúti megbetegedést tapasztaltak a karácsony napját megelőző, illetve követő hetek során. A kutatók 28 karácsonyfáról származó mintát, köztük tűleveleket és fakérget vontak alapos vizsgálat alá. A különböző fajtájú fákon összesen 53 esetben találtak penészgombákat.

Az azonosított penészgombák 70 százaléka olyan tüneteket válthat ki, mint: orrviszketés, vizenyős szemek, köhögés, légszomj, mellkasi fájdalmak, nátha, kimerültség és alvási problémák. A penészgomba természetes módon képződik a fákon, a kellemesen meleg karácsonyi szobahőmérsékleten pedig gyorsan fejlődik, és szaporodik. Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című folyóiratban megjelent tanulmány egy másik vizsgálatot is idéz arról, hogy miután a karácsonyfa két hétig áll a lakásban, a levegőben lévő penészspórák száma nyolcszázról ötezerre nő légköbméterenként.

A kutatást vezető Lawrence Kurlandsky azt tanácsolja azoknak, akik nem szeretnék fa nélkül vagy műfenyővel tölteni az ünnepeket, hogy először is alaposan mossák meg a fájukat a kertben, és hagyják megszáradni, mielőtt bevinnék a lakásba. Karácsony napja után pedig azonnal búcsúzzanak el a fenyőtől, ne várják meg vízkereszt előestéjét.

2011.12.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyszerszedés buktatókkal

Rendesen beveszi a kalciumot, s mégsem használ csontjainak? Pedig előfordulhat, mert gyógyszereink és ételeink között is felléphetnek olyan kölcsönhatások, amelyek akadályozhatják az eredményes kezelést.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések