Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvan, hogyan serkenti az agyat a nikotin

kategória: Dohányzás, Neurológia

Az idegsejtek új csoportját fedezték föl a svéd Uppsala Egyetem kutatói brazíliai munkatársaikkal közösen. Ezek a sejtek a tanulás és az emlékezés folyamatait irányítják, a nikotint érzékelve pedig kapuőrként viselkednek, ami magyarázatot adhat az emberi szervezet egyik legnagyobb titkára. Az úgynevezett OLM-alfa2 sejtek az agy hippokampusznak hívott részében lévő más idegsejtekkel együtt a memória működéséért felelős rendszer részei. Felfedezésük új ismeretekkel szolgál számunkra a tanulással és az emlékezéssel kapcsolatban.

A halántéklebeny csúcsában található hippokampusz kiemelt szerepet játszik az információk emlékké alakításában és az új ismeretek rendszerezésében. "Köztudott, hogy a nikotin serkenti a kognitív folyamatokat, úgymint a tanulást és a memóriát, de ez az első eset, hogy egy azonosított sejtcsoportot kapcsolhatunk ehhez a jelenséghez" - mondta Klas Kullander, az Uppsala Egyetem professzora.

Az emberi gondolkodás, tanulás és emlékezés az idegsejtek segítségével történik, amelyek jeleket továbbítanak egymásnak. Néhány idegsejt messzire, az agy más részeire küld jelzéseket, míg más neuronok csak a saját környezetükben dolgoznak. A hippokampusz helyi idegsejtkörei járulnak hozzá, hogy a pillanatnyi benyomásokból emlékképek keletkezzenek. De hogyan működik ez? És miként serkenti a nikotin a folyamatot?

A tudósok szó szerint új fényben tüntetik föl a jelenséget. "Egy új, optogenetikának hívott technológiát alkalmaztunk. Azon alapul, hogy fénnyel stimuláljuk az idegsejteket. Lenyűgöző volt rájönnünk, hogy a kapuőr sejtek fény általi aktiválása éppúgy megváltoztatja az információáramlást a hippokampuszban, mint a nikotin" - magyarázta a tanulmány társszerzője, Richardson Leăo.

Egérkísérletek révén bebizonyosodott, hogy a kapuőr sejtek kapcsolatban vannak az említett agyrész fő sejtjeivel. Az aktív kapuőr sejtek rangsorolják a fősejthez érkező jeleket, míg az inaktívak beengedik a távolról érkező impulzusokat. A nikotin aktiválja az OLM-alfa2-ket, következésképpen "helyi üzemmódba" kapcsolja át az agyat.

A közeljövőben a kutatók arra szeretnének rájönni, hogy milyen típusú emlékek és tanulási metódusok helyezik működésbe a kapuőr sejteket. E tudás birtokában lehetségessé válik a mesterséges ingerlés, tehát a nikotinhoz hasonló vegyületek alkalmazása a tanulás, illetve az emlékezés fejlesztésére. "Voltaképpen szeretnénk kiváltani a nikotin hippokampuszra gyakorolt serkentő hatását anélkül, hogy a dohányzás káros következményeitől kellene tartanunk" - összegezte Klas Kullander. Az eredmények a Nature Neuroscience című szakfolyóirat októberi számában jelentek meg.

 

2012.10.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések