Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kapcsolatban van pánik és az érzelmek kifejezésének képtelensége?

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

A pánikbetegségben (PD) szenvedő betegek esetében az érzelmet kiváltó események azonosítása és kezelése hozzájárulhat a pánikrohamok kialakulásához. Ez a nehézség utalhat a fronto-temporo-limbikus kör funkciózavarára. Az említett tanulmányt azzal a céllal készítették, hogy teszteljék a feltételezést, mely szerint a gyógyszeresen nem kezelt PD-s betegek az egészségesekhez képest nagyobb mértékben mutatják az alexithymia jeleit, nehezebben reagálnak érzelmi ingerekre és gyengébben teljesítenek a fronto-temporo-limbikus kört vizsgáló neuropszichológiai tesztek során.
32 gyógyszerrel nem kezelt PD-s betegnél és 32 egészséges embernél vizsgálták az alexithymia jelenlétét, az általános kognitív képességeket, a figyelmet, az emlékezőképességet, a tanulást, a fogékonyságot az ézékelési és érzelmi zavaró ingerekre illetve az arckifejezések felismerési képességét. Az alexithymia gyakrabban fordult elő a PD-s betegeknél. Rosszabb a verbális kognitív teljesítményük, nehézséget okoz számukra, hogy függetlenítsék magukat a nonverbális ingerektől és a pánikkal kapcsolatos kifejezésektől. Jobban teljesítettek viszont a térbeli véletlen tanulást vizsgáló tesztekben. Az alexithymiával összefüggésbe hozták az idegességet, a pánikot és a verbális kognitív képességeket. Az eredmények összecsengenek a frontolimbikus körök funkciózavarával, különösen az orbitofrontális kéregben. A verbális kognitív képességek csökkenését is megfigyelték, amely esetleg az elvonatkoztatási és szimbolizálási képesség zavarát jelezheti.

2008.06.10 14:28:05

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések