Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kapcsolatban van pánik és az érzelmek kifejezésének képtelensége?

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

A pánikbetegségben (PD) szenvedő betegek esetében az érzelmet kiváltó események azonosítása és kezelése hozzájárulhat a pánikrohamok kialakulásához. Ez a nehézség utalhat a fronto-temporo-limbikus kör funkciózavarára. Az említett tanulmányt azzal a céllal készítették, hogy teszteljék a feltételezést, mely szerint a gyógyszeresen nem kezelt PD-s betegek az egészségesekhez képest nagyobb mértékben mutatják az alexithymia jeleit, nehezebben reagálnak érzelmi ingerekre és gyengébben teljesítenek a fronto-temporo-limbikus kört vizsgáló neuropszichológiai tesztek során.
32 gyógyszerrel nem kezelt PD-s betegnél és 32 egészséges embernél vizsgálták az alexithymia jelenlétét, az általános kognitív képességeket, a figyelmet, az emlékezőképességet, a tanulást, a fogékonyságot az ézékelési és érzelmi zavaró ingerekre illetve az arckifejezések felismerési képességét. Az alexithymia gyakrabban fordult elő a PD-s betegeknél. Rosszabb a verbális kognitív teljesítményük, nehézséget okoz számukra, hogy függetlenítsék magukat a nonverbális ingerektől és a pánikkal kapcsolatos kifejezésektől. Jobban teljesítettek viszont a térbeli véletlen tanulást vizsgáló tesztekben. Az alexithymiával összefüggésbe hozták az idegességet, a pánikot és a verbális kognitív képességeket. Az eredmények összecsengenek a frontolimbikus körök funkciózavarával, különösen az orbitofrontális kéregben. A verbális kognitív képességek csökkenését is megfigyelték, amely esetleg az elvonatkoztatási és szimbolizálási képesség zavarát jelezheti.

2008.06.10 14:28:05

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Apró szépséghibáktól a visszérbetegségig

Egyre gyakrabban érzi ólomsúlyúnak a lábát, esténként pedig úgy elfárad, hogy legszívesebben csak felpolcolt lábakkal pihenne? Korábban sima lábszárán itt-ott aggasztó kék erek domborodnak ki? Valószínű, hogy önnél is a visszérbetegség jelentkezett.

tovább


Szponzorált hirdetések