Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kapcsolat van a prosztata- és az emlőrák közt

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Férfi problémák, Nőgyógyászat

Azok a férfiak, akiknek a családjában több emlőrákos eset is előfordult, hajlamosabbak lehetnek a prosztatarákra - adták hírül hétfőn ausztrál kutatók. A mellrák kialakulásában már bizonyítottan szerepet játszó gén mutációjáról derítették ki, hogy férfiaknál akár négyszeres kockázatot is jelenthet a prosztatarákra.

Ezzel a világon elsőként találtak magyarázatot a két betegség közti kapcsolatra. A kutatást, mely az ausztrál Nemzeti Emlőrák Alapítvány finanszírozásában jött létre, a kConFab, egy a családi halmozódást mutató emlőrákra specializálódott ausztrál-új-zélandi kutató konzorcium tudósai végezték. A konzorcium 10 éven át vizsgált olyan családokat, melyekben az emlő- és petefészekrák gyakrabban fordult elő, és a kutatók észrevették, hogy egyes családokban a prosztatarák is gyakoribb, mondta el a kConFab országos igazgatója, Heather Thorne.
"Ezekben a családokban nemzedékről nemzedékre öröklődik a BRCA2 gén mutációja, ezért szerettük volna megtudni, hogy ugyanez a génhiba okozza-e a prosztatarákos eseteket is. Megállapítottuk, hogy a BRCA2 gén mutációját hordozó férfiakban csaknem négyszer nagyobb eséllyel alakul ki prosztatarák, mint az átlagos lakosságban, ráadásul a BRCA2-esetek általában agresszívebbek is"- tette hozzá a szakember.

A kutatók remélik, hogy mostantól - a nők emlőrák-kockázat szűrővizsgálatához hasonlóan - a férfiak is elmennek a személyes kockázatelemzésre. "Ha egy férfi családjában több emlő- és petefészekrákos eset fordult elő, vagy tudja, hogy a családban öröklődik a BRCA2 mutáció, fokozott lehet a prosztatarák rizikója is. Ebben az esetben Ausztráliában a Családi Rákklinikához lehet fordulni genetikai vizsgálatért, és ha kiderül az esetleges fokozott kockázat, itt megfelelő tanácsokat is kaphat a veszélyeztetett beteg" - mondta Thorne. A BRCA2 gén mutációját hordozó mellrákot túlélt betegek mostantól tudják, hogy fivéreik, vagy fiaik veszélyben lehetnek a prosztatarákra nézve, tette még hozzá.

A kutatás eredményeit egy amerikai újságban, az eheti Clinical Cancer Researchben tették közzé. Thorne azt is elmondta, hogy folyamatban vannak a vizsgálatok, melyek segítségével korai genetikai szűrést szeretnének kifejleszteni a férfiak számára. A fejlett országokban a prosztatarák a leggyakoribb ráktípus a férfiak körében.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.05.21 09:59:38

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nagyszülő is születik

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

tovább


Szponzorált hirdetések