Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kapcsolat lehetséges az Alzheimer-kór és a vérszegénység között

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia

Az Alzheimer-kórban nő a vérszegénység kockázata, azonban a kapcsolat bizonytalan, a megerősítéshez további vizsgálatok szükségesek.
Az Alzheimer-kór Nemzetközi Konferenciáján, Honoluluban bemutatott ausztrál tanulmány 768 egészséges egyén és a gondolkodás enyhe funkciós zavaraiban szenvedő 133 beteg hemoglobinját hasonlította össze, ezzel párhuzamosan tesztelték a rövid- és hosszútávú memóriát, és a kognitív készségeket.

TIPP

Szeretne többet tudni a témában? Nézze meg az Alzheimer-korról szóló rovatunkat!


Egészségesekhez viszonyítva az Alzheimer-kórban szenvedők vérében alacsonyabb hemoglobint mértek, valamint magasabb volt az vörösvértestek ülepedési aránya. A kapott értékek a vérszegénységre jellemzőek.
Összefoglalva: vérszegénységben szenvedők között 2,56-szoros volt az Alzheimer-kór aránya, az Alzheimer-kórosok között 2,61-szeres volt a vérszegénység valószínűsége.

Noel Faux, a Parkville-i Mentális Egészségkutató Intézet munkatársa szerint "az eltérés nem magyarázható étrendi különbségekkel, egyértelmű, hogy Alzheimer-kóros betegekben a hemoglobin-termelés szenved zavart". Korábban nem ismerték fel, hogy az Alzheimer-kór együtt járhat a vérszegénységgel, pedig a vérszegénység olyan egészségi problémákat segíthet elő, mint a szívinfarktus és a veseelégtelenség. A kutatók feltevése szerint maga a betegség mind az agyat, mind a vérsejtek termelését érinti, de a pontos kapcsolat tisztázása további vizsgálatokat tesz szükségessé.

2010.07.28 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések