Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kanyaróveszélyes lesz ez a nyár

kategória: Fertőző betegségek, Sport, sport-egészségügy

Könnyen megjelenhet a kanyaró a lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon és a július végén kezdődő londoni olimpián és - figyelmeztet az Egészségtudatos Utazásért Program. Az olimpia, az Eb, a nyári zenei fesztiválok miatt nő az utazások száma, így a fertőző betegségek terjedésének veszélye is - közölték az Egészséges Ifjúságért Alapítványhoz fűződő program szervezői.

Romániában az év első negyedében 1268 kanyarós beteget regisztráltak, Ukrajnában az idén már hatezret. Az egészségügyi hatóságok szerint is fenyegetést jelent a sportrajongók számára az idei év két nagyszabású európai sporteseménye: mivel kevesen vannak beoltva, könnyen megjelenhet a kanyaró az olimpián és a futball Eb-n. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), valamint az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) is azt javasolja a játékok helyszínére utazóknak, hogy oltassák be magukat kanyaró ellen, ha még nem szereztek védettséget.


Az OEK április végi járványügyi jelentésében hívta fel a figyelmet arra, hogy Ukrajnában az elmúlt időszakban fokozottan terjedt a kanyarójárvány, és mivel a június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra több százezer szurkolót várnak az országba, a szakemberek arra számítanak, hogy a járvány terjedése felgyorsulhat. Az OEK a magyar állampolgároknak akkor azt ajánlotta, hogy 15 hónaposnál fiatalabb, a kanyaróval szemben nem védett gyermekekkel lehetőleg ne utazzanak Ukrajnába.

A vírusok közül elsősorban azok terjednek könnyen, amelyek cseppfertőzéssel vagy szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe, ilyen például a hepatitis A. Az egészségtudatos utazást hirdető szervezők a Bulgáriába, Horvátországba és Törökországba tervezett utazások esetében mindenképpen ajánlják a hepatitis A és B vírus elleni védőoltást. Ezzel együtt azt is javasolják: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legfrissebb járványügyi térképek alapján mindenki tájékozódjon arról, hogy a célországban milyen fertőzéses megbetegedéssel kell számolni.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.06 12:24:22

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések