Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kanyaróveszély: két eset már járványt jelez

kategória: Fertőző betegségek

A több európai országban terjedő kanyarójárvány Magyarországot továbbra sem érinti az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint, de aki nincs beoltva, oltassa be magát, különösen ha külföldre utazik. A szabályozott kötelező védőoltási rendszernek köszönhetően az 1969 után születettek 99,5 százaléka be van oltva, a korábban születettek 95 százaléka átvészelte már a betegséget.

A kanyaró megbetegítő képessége nagyon nagy, például egy tanteremben egy kanyarós beteg az oltatlan emberek száz százalékát megfertőzi. A védőoltás az egyetlen mód a járvány megelőzésére: 98 százalékos védettséget ad.
A kanyaró a jellegzetes pöttyök megjelenése előtt és után öt-öt nappal, tehát nagyjából tíz napig fertőző. Hosszú a lappangási ideje, nagyjából 7-14 nap. A járvány bejelentésének feltételei nagyon szigorúak, Magyarországon két egymással összefüggő eset már járványt jelent.

Első tünetként komoly felső légúti hurut alakul ki, a szájnyálkahártyán különböző, fehér gyűrűvel körülvett pöttyök jelennek meg. Ezt követően először a fejen - elsősorban a fül mögött - jelennek meg a pöttyök, majd szétterjednek az egész testen. Ezek a pöttyök öt-hat nap után elkezdenek halványulni, de ezzel együtt középfülgyulladás, tüdőgyulladás, sőt akár agyvelőgyulladás is kialakulhat. A tüdőgyulladás minden tizedik kanyarósnál kialakul, és akár halállal is végződhet.


Európában az idén már a harmincezret is meghaladja a kanyarós betegek száma, a betegség szövődményeibe nyolcan bele is haltak. Az idén a legtöbb, csaknem 15 ezer megbetegedést Franciaországban regisztrálták, a megbetegedések száma alapján Olaszország, Románia, Spanyolország és Németország következik, de a betegség gyakorlatilag Európa minden országában problémát jelent, kivéve Ciprust, Izlandot és Magyarországot.

Animáció: HáziPatika.com

2011.12.18 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések