Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kánikulában nyűgösebbek vagyunk

kategória: Stressz

A forró napok megterhelik testünket, de alaposan igénybe veszik kedélyállapotunkat is - állítják a szakértők. Sokan érzik magukat forrófejűnek, amikor a hőmérő higanyszála emelkedik, és valóban, a hőség, különösen nagy páratartalom mellett kapcsolatba hozható az agresszió és az erőszak emelkedésével, ahogyan az általános kedélyállapot romlásával is - magyarázta Nancy Molitor, az amerikai Északnyugati Egyetem orvosi karának viselkedéskutatója.

Ehhez hozzájárul a megzavart alvás, a dehidratáltság és az, hogy a szokásos napi tevékenységünket csak megszorításokkal tudjuk végezni, például csaknem egész napra zárt helyre kényszerülünk, hogy elkerüljük a tűző napot. Tovább irritálhat egyeseket az, hogy a helyzetre nincs ráhatásuk - mutatott rá Nancy Molitor. Azt javasolja, hogy aki ilyen tüneteket tapasztal magán, az ne a nyári hőség kellős közepén hozzon meg fontos döntéseket, mert később megbánhatja. Érdemes előre felkészülni arra is, hogy mások szintén ingerlékenyebbek a munkahelyen és az utakon is, a legtöbb embernek kisebb a türelme.

A nyári hőségben gyakori, szinte mindenkit érintő nyűgösségen túl az emberek 1-2 százalékánál jelentkezik a szezonális depresszió vagy érzelmi zavar nyári változata. Ők nyáron nem csupán nyűgösek, hanem erős szorongást éreznek, sőt öngyilkossági késztetést is. Számukra szinte elviselhetetlennek tűnhet a forróság és a tűző napsütés. Aki ilyesmit tapasztal magán, annak érdemes minél előbb orvoshoz fordulnia. A LiveScience című ismeretterjesztő portálnak nyilatkozva Nancy Molitor a józan ész által diktált gyakorlat megtartására biztatott: hidratáljuk testünket, és figyeljünk jelzéseire. Jó hatással lehet, ha keresünk valamit a napjainkban, amit valóban mi kontrollálunk: ennek tudata segít lehűlni.

2012.07.09 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések