Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kanadai tojástámadás

kategória: Koleszterin, Táplálkozás

A tojássárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják a Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói, akik 1200 alanyon végeztek ultrahangos szívvizsgálatokat - férfiakon és nőkön vegyesen. Az alanyok átlagéletkora 61,5 év volt. Kérdőívet töltettek ki velük életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikről. A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nő, de rendszeres dohányzás és a koleszterinben igen gazdag tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés exponenciális, azaz jóval erőteljesebb.

A felmérés szerint azoknál, akik heti három tojásnál többet esznek, lényegesen előrehaladottabb volt az érfalak károsodása, mint azoknál, akik hetente legfeljebb két tojást ettek. David Spence, a felmérés vezetője szerint a tojás sárgája nemtől, vérnyomástól, dohányzástól, cukorbetegségtől, testtömegindextől függetlenül rontja mindenki ereinek állapotát - adta hírül a The Sun című brit lap.
A tojás veszélyéről már 60 éve folyik a vita. Az 1950-es esztendőkben kezdődött "elmarasztalása" magas koleszterintartalma miatt. A hetvenes évek legelején némileg rehabilitálták, akkor az volt az uralkodó álláspont, hogy napi két tojás (azaz heti 14) még nem árt meg, ám hamarosan 1973-ban heti háromra szigorították a fogyasztási határmaximumot. A kilencvenes évek aztán tojásbarát hangulatban teltek, az lett a hivatalos álláspont, hogy tojást enni egészséges. A kanadai tanulmány most ezt a közvélekedést ingatná meg.

2012.08.23 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések