Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kanada után valószínűleg az EU-ban is betiltanak bizonyos cumisüvegeket

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Táplálkozás

Felülvizsgálja a cumisüveggyártás során használt biszfenol-A engedélyezésével kapcsolatos álláspontját az Európai Unió élelmiszerbiztonsági hatósága, miután Kanada jelezte, hogy tiltólistára teszi a vegyületet.
A biszfenol-A belélegezve irritálja a légutakat, gőze irritálja a szemet, a szembe jutva súlyos szemkárosodást okozhat. 30 százalék fölötti koncentrációban bőrrel érintkezve túlérzékenységet okoz. Rendszeres használat esetén hatással van a vesékre és a májra, valamint ártalmas lehet a fogamzóképességre. A biszfenol-A az ösztrogén nevű hormont utánozva nagyon kis mennyiségben is megzavarja a nemi hormonok egyensúlyát, akár mell- és prosztatarákot, korai ivarérést, vetélést okozhat.

"Az EFSA ismeri az Egyesült Államokban és Kanadában megjelent közlemények eredményeit a biszfenollal kapcsolatban, és átgondolja, hogy szükség van-e az eddigi vélemény megváltoztatására" - nyilatkozta Anne-Laure Gassin, a testület szóvivője.

A kanadai kormány múlt hónapban jelentette be, hogy a nyilvánosság véleményétől teszi függővé a "potenciálisan károsnak" nyilvánított biszfenollal készült cumisüvegek betiltását. Kanada lehet az első ország, mely megtiltja a vegyület felhasználását.
Az amerikai kormány a múlt hónapban szintén azt állapította meg, hogy a biszfenol-A károsíthatja a szaporítószerveket és az idegrendszert.

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági hatósága 2007. januári kockázatelemzése szerint napi 0,05 mg biszfenolbevitel testsúlykilogrammonként elviselhető, és a csecsemők ennél jóval kevesebbet nyelnek le egy átlagos napon.

Biszfenolt egyébként nem csak cumisüvegek gyártásához használnak, sok törésálló műanyag palack is tartalmazza a vegyületet.

2008.05.15 09:49:42

forrás: Medipress/HáziPatika.comSzponzorált hirdetések