Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kampány indult a gyógyszerhamisítás ellen

kategória: Gyógyszerészet

Kampányt hirdetett a gyógyszerhamisítás ellen a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A hónap végéig tartó kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a nem biztonságos forrásból, legfőképpen internetes vásárlásokkal beszerzett gyógyszerek alkalmazásának veszélyére, és bemutassa a biztonságos gyógyszervásárlás szabályait. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület által 2012-ben végzett kutatásból kiderül: Magyarországon egyre többen vásárolnak bizonytalan forrásból származó gyógyszereket.

Magyarországon kizárólag gyógyszertár értékesíthet gyógyszert az interneten, és csak vény nélkül kapható gyógyszereket. Az európai uniós gyógyszerhamisítás elleni irányelv átültetésének eredményeként március elsejétől az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján megtalálható e gyógyszertárak és weboldalaik listája, és az internetes értékesítést végző gyógyszertárak is kötelesek weboldalaikon az ÁNTSZ listájára mutató linket elhelyezni.

A július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyv önálló tényállásként nevesíti az egészségügyi termékek hamisítását. Bünteti a hamis gyógyszerek gyártását, terjesztését, és minősített esetként kezeli, ha a visszaélés halált okoz, illetve ha azt egészségügyi dolgozó vagy gyógyszergyártó követi el.

A kampányhoz kapcsolódóan a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a Magyar Gyógyszerészi Kamara segítségével az ország patikáiban plakátokat helyezett el: "Eredeti? Hamis? Melyiket venné be? Az egyik meggyógyítja, a másik megölheti!" felirattal. A kampány weboldalán a kampány filmje is megnézhető, a filmhez egy Facebook-játék is kapcsolódik.

2013.03.09 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések