Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kamionos, teherautósofőr a férje? Jó, ha tud erről!

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Férfi problémák

Nagyobb valószínűséggel betegszenek meg tüdőrákban a fuvarozó vállalatok dolgozói, akik rendszeresen belélegzik a dízelüzemű járművek kipufogógázát az autópályákon, a városi utakon és a töltőállomásokon.


Azokban a sofőrökben a legnagyobb a rák kialakulásának az aránya, akik rövid távú szállításokat és kézbesítéseket végeznek, beleértve például a kikötői konténerek rakodását vagy a teherszállító vállalatok dolgozóit. Dokkmunkásokban szintén nagyobb a betegség kockázata.

A hosszabb távon fuvarozó sofőrökben valószínűleg azért kisebb a rizikó, mert valamelyest védettek a kipufogógázzal szemben, amikor becsukják az ablakokat, ellentétben a rövid távon dolgozókkal, akik gyakran lehúzva tartják az ablakaikat és így közvetlenül éri őket a kipufogógáz. A tanulmány kimutatta, hogy a friss - a levegőbe újonnan bekerült - részecskék nagyobb valószínűséggel okoznak mutációkat a DNS-ben.

A vizsgálat - amelyet a Kaliforniai Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói 31135 munkáson végeztek - a teherfuvarozó iparágon belül nyolc különböző foglalkozást hasonlított össze, beleértve az adminisztratív munkakörben dolgozókat is. Ezek közül bizonyos kategóriákban magasabb tüdőrák előfordulást észleltek. A szerzők egy korábbi tanulmányban a teherfuvarozó iparág dolgozóit az átlagpopulációhoz hasonlították és akkor is nagyobb rákarányt találtak az iparban dolgozók között.

A kipufogógáz finom szemcséi behatolnak a tüdő szövetébe, felhalmozódnak a tüdőben és a nyirokcsomókban. Nagy koncentrációban légúti megbetegedéseket okoznak, rosszabbodhat az asztmás, szívbeteg és tüdőtágulásos betegek állapota. A kipufogógáz tartós belégzése krónikus obstruktív tüdőbetegséghez, valamint tüdőrákhoz vezethet.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések