Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ami sok, az sok - kalciumból is

kategória: Csontritkulás, Táplálkozás

A csontok egészsége szempontjából kulcsfontosságú, hogy elegendő kalciumot vigyünk be a szervezetünkbe, ennél több azonban nem gyakorol további jótékony hatást - mutatták ki svéd kutatók.

Az életkor előrehaladtával a csontok kezdik elveszíteni legfontosabb építőelemüket, a kalciumot. Ez pedig a törés és a csontritkulás nagyobb veszélyének teszi ki, főként a nőket. A károsodások megelőzése érdekében a kevés kalciumot fogyasztó nőknek növelniük kell bevitelüket, hogy elkerüljék a csontritkulás okozta csonttörést, de a többieknek nincs szükségük erre.

"A napi 700 milligrammnál kevesebb kalciumbevitel a törés és a csontritkulás kockázatának növekedésével jár, a magasabb kalciumbevitel azonban nem csökkentette nagyobb mértékben a kockázatot a kísérletben részt vevő svéd nők körében" - számolt be a kutatást vezető Eva Warensjo, az Uppsalai Egyetem kutatója.

A kísérlet során a kutatók 61 433 svéd nő adatait elemezték, akik 1914 és 1948 között születtek, és részt vettek 1987-ben a Svéd Mammográfiai Tanulmányban. A 19 éves utánkövetés során az derült ki, hogy a napi 750 mg kalciumot fogyasztó nőkben volt a legalacsonyabb a csonttörés kockázata, viszont akik napi 750 mg-nál többet fogyasztottak, nem tapasztalták a törés és a csontritkulás kockázatának további csökkenését. Sőt, utóbbi esetben megnőtt a csípőcsonttörés esélye.

Az ajánlott napi kalciumbevitel kérdése nem egyértelmű, más-más országban különböző mennyiséget javasolnak a hatóságok. Az Egyesült Államokban például napi 1200 mg-ot, Nagy-Britanniában napi 700 mg-ot, a skandináv országokban 800 mg-ot, Ausztráliában pedig 1300 mg-ot. Magyarországon a 31-60 éves korosztálynak naponta 1000, a 60 év felettieknek 1300 mg kalcium bevitelét ajánlják.

Animáció: HáziPatika.com

2011.06.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Cukorbetegség és más betegségek

Diabétesz mellitusban, különösen rossz anyagcsere-helyzet esetén, gyakrabban lépnek fel fertőzések. Ilyenkor jól kezelt betegnél is felborulhat a szénhidrát-háztartás. Kezelt betegekben az anyagcsere-kisiklás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

tovább


Szponzorált hirdetések