Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jövő áprilistól nem lesz kötelező a tüdőszűrés

kategória: Fertőző betegségek

A tervek szerint a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés megszűnik, 2014. március 31. után már sehol nem lehetne elrendelni ezt a fajta "tömeges" szűrést - mondta az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője, Kissné Horváth Ildikó a tbc-szűrést újraszabályozó rendelettervezetről. Csak a rizikócsoportokban tartanák meg a kötelező rendszert: a hajléktalanoknál és az alkoholfüggőknél.

Őket eddig lakcím híján nem tudták szűrővizsgálatra behívni, a hajléktalan-ellátásban részt vevő szervezeteknek ezért fontos szerepük lesz az új rendszerben. Tavaly két és fél millió ember szűrésével háromszáz tbc-s beteget találtak. A célpopulációban nemcsak megtartanák, hanem javítanák is a szűrések arányát.

A tüdőszűrés célja a tbc-s betegek megtalálása és meggyógyítása, a tüdőrákszűréstől élesen elkülönül - mondta Kissné Horváth Ildikó. - A tbc gyógyítható betegség, csak észre kell venni, fel kell fedezni, ehhez viszont a beteg együttműködésére van szükség.

2013.01.21 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szellemileg is frissen

Vajon milyen időskor vár ránk? Szellemileg frissen vagy eltompulva fogunk élni? Képes-e az idősebb agy a tanulásra, vagy elkerülhetetlenül beleütközik szellemi képességei csökkenésének korlátaiba?

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések