Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A halláskárosodás és a cukorbetegség kapcsolata

kategória: Diabétesz

A cukorbetegséggel küzdő betegek között jóval magasabb a halláskárosodások előfordulása, mint a nem cukorbeteg pácienseknél - egy nemrég az Endokrinológiai Társaság Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) című orvosi szaklapjában megjelent tanulmány szerint. A tudósok állítják, hogy a kutatási eredmények függetlenek a korral járó halláskárosodástól és a környezeti zajártalmaktól.


Az 1995 és 2004 közötti időszakban a halláskárosodások előfordulási aránya több mint duplájára nőtt. Járványtani megfigyelések alapján az is világos, hogy jelentősen emelkedett az olyan halláskárosodással összefüggő betegségek előfordulása is, mint a depresszió és a demencia. A közelmúltban egyes kutatásoknak sikerült kapcsolat kimutatniuk a cukorbetegség és a halláskárosodás között, de ezek az eredmények nem minden esetben voltak meggyőzőek.

"A halláskárosodás és a cukorbetegség kapcsolata erősen vitatott, de sokan hisznek benne, hogy a kórosan magas vércukorszint annyira károsíthatja a belső fülben található vérereket és idegeket, hogy az idővel súlyos halláskárosodáshoz vezethet - jelentette ki Chika Horikawa, a japán Niigata Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. - A kutatásunkban részt vett cukorbetegeknél több mint kétszer akkora volt a halláskárosodás előfordulása, mint a cukorbetegség nélkül élőknél."

A mostani tanulmány 13 korábbi kutatás metaanalízisének eredményeképpen született meg (összesen 20 194 páciens adataiból). Az esetleges halláskárosodást tisztahang-audiometriával 2kHz-nyi frekvenciahatár mellett mérték fel a tudósok. A cukorbetegség és a halláskárosodás előfordulása közötti kapcsolat azok után is megmaradt, hogy a tudósok figyelembe vettek más tényezőket is (kor, nem, zajos lakókörnyezet). "Eredményeink alapján világos, mekkora szükség lenne a diabéteszes páciensek hallásvizsgálattal való szűrésére, hiszen ezzel megelőzhetőek lennének az olyan, halláskárosodással is összefüggő betegségek, mint a depresszió és a demencia" - foglalta össze Chika Horikawa.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Önnek mennyi a biológiai életkora?

Hogyan mérhetők a biológiai életkorra utaló, aktuális testi, szellemi állapotra jellemző paraméterek? Nem kell hozzá más, mint egy speciális "Bioaging" szoftver. Lássuk, miről is van szó.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések