Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyító hangmasszázs

kategória: Gondolta volna?, Reumatológiai problémák

A vibroakusztikus terápia alacsony frekvenciájú hangmasszázs, amely olyan mélyre hatol, hogy a szöveteket, a szerveket és a sejteket is "megmasszírozza". A Torontói Egyetem legújabb kutatása szerint a technika segítséget jelenthet a súlyos betegségekben szenvedő embereknek. "Tulajdonképpen nagyon mély hangokkal stimuláljuk a testet - magyarázza Lee Bartel professzor. - Olyan speciális hangszóróra van hozzá szükség, amely alacsony, alig hallható hangokat ad ki, és ezeket a hangokat úgy alakítja át, hogy már nem is halljuk, hanem érezzük őket."

Bartel és munkatársai az alacsony frekvenciájú hangok orvosi hatását vizsgálják. Kimutatták, hogy a kezelés kulcsszerephez juthat a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésében. Kísérletükben 20 tremor domináns, és 20 akinetikus-rigid szindrómában szenvedő Parkinson-kóros betegeket kezeltek 30 Hz-es vibrációval. Mindkét csoportban enyhült az összes tünet, vagyis kisebb rigiditást, jobb járási sebességet és kevesebb remegést tapasztaltak.

"Már több mint száz éve tudjuk, hogy a vibráció segít enyhíteni néhány tünetet - magyarázta Bartel professzor. - Az alacsony frekvenciájú hangok tudományos kutatása tehát természetes következménynek számít. Az is ismeretes, hogy a 40 Hz-es agyhullámok hordozzák az információkat a mozgást szabályozó agyi területek között. Ha extra stimulálást hajtunk végre ezeken a területeken, elősegíthetjük ezt a kommunikációt, és támogathatjuk a mozgás szabályozását."

Az alacsony frekvenciájú hangoknak a Parkinson-kór kezelésében való felhasználására vonatkozó kutatások most azt próbálják meghatározni, mennyi kezelést kell alkalmazni és milyen gyakran, illetve a gyógyszer mennyiségét lehet-e csökkenteni. A vibroakusztikus terápia azonban nem csak az agynak tesz jót. Mély fizikai sejtstimulációt is kifejt a bőrben, az izmokban és az ízületekben, ezzel csillapítja a fájdalmat, és javítja a mozgásképességet. A mechanikus masszázshoz hasonlóan a vibroakusztikus terápia is serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat, és jó közérzetet teremt.

Bartel professzor szerint a kutatások azt mutatják, hogy számos betegség, köztük a Parkinson-kór és a fibromyalgia is ugyanarra az agyi mechanizmusra vezethető vissza: egy agyi ritmusdezorientációra az agy belső része és a külső kéreg között. Mivel a zene ritmikus lüktetése szabályozhatja és stabilizálhatja ezeket, az alacsony frekvenciájú hangok talán a fibromyalgia és a Parkinson-kór kezelésében is segíthetnek.

2012.05.12 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések