Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alien - idegenek a testünkben

kategória: Gondolta volna?

A körülbelül 100 milliárd nem humán organizmusból, amely az emberi test külsején vagy azon belül él, csupán néhány olyan létezik, amely nem okoz kárt, sőt egyenesen segíti a túlélésünket.

Táplálékírtók
Baktériumok okozzák az olyan kellemetlen betegségeket, mint a tetanusz vagy a tuberkulózis. Az emberi gyomorban és bélrendszerben élő baktériumok azonban segítenek a szénhidrátok és más nehezen emészthető tápanyagok megemésztésében oly módon, hogy kisebb molekulákra bontják azokat. A Clostridium difficile és hasonló veszélyes baktériumok ellen pedig úgy védenek, hogy beborítják a belek felszínét, amelyen a nem kívánatos baktériumok megtelepedhetnének.

Szervezetünk speciális antitesteket, védőhatású vegyületeket is termel, amelyek általában szerepet játszanak a támadó mikrobák elleni küzdelemben, segítve a jótékony baktériumok munkáját. Az IgA (immunglobulin A) például olyan támogató struktúrát alkot, amely védelmet nyújt a jótékony baktériumoknak a gyomorban, és megakadályozza a kiürülésüket.

Idegen erőművek
A szervezet legtöbb sejtje tartalmaz mitokondriumokat. Ezek a néhány mikrométer vastagságú, mikroszkopikus sejtszervecskék a sejtek erőművei, az ő feladatuk a tápanyagból származó energia tárolása. A mitokondriumokban az a legérdekesebb, hogy valaha baktériumok voltak. Később a sejt részévé váltak egy kölcsönösen előnyös kapcsolat kialakításával. Szerkezetileg nagyon hasonlítanak a baktériumokhoz, és saját DNS-ük van. Még egy olyan gyakori baktérium is létezik, a SAR11, amely genetikailag annyira hasonló, hogy a szakértők szerint valószínűleg ugyanattól az őstől származhat, mint a mitokondriumok.

Jótékony vírusok
A vírusok a náthától a himlőig számos betegséget okozhatnak. A bélrendszerünket vagy a sebeinket támadó néhány vírus azonban természetes gyógyszerként viselkedik: ezek a bakteriofágok. Míg a kártékony vírusok elpusztítják az emberi sejteket, a bakteriofágok a baktériumokat támadják meg. Saját DNS-üket fecskendezik a baktériumba, amely attól kezdve gazdaszervezetként a vírus szaporodását szolgálja, majd elpusztul. A bakteriofágok a levegőből vagy érintkezéssel kerülnek a szervezetünkbe, de nem tartózkodhatnak ott sokáig, mert immunsejtjeink felismerik és elpusztítják őket.

Betolakodók a szempillán
Az emberi népesség körülbelül felének szempilláján szőrtüsző atkák élnek, olyan apró élősködők, amelyek elhalt bőrsejtekkel és faggyúval táplálkoznak. A tetűtől és a bolhától eltérően ezek ártalmatlanok, bár néhány embernek kiválthatnak allergiás reakciót. A szőrtüsző atkák közvetlen arcérintkezéssel terjednek.

Jótékony lárvák
Az emberek többsége már a lárvák gondolatára is megborzong. Pedig történelmünk során minden emberben voltak lárvák, és a szervezetünk kifejlesztett olyan védekezési mechanizmusokat, amelyekkel minimálisra csökkentheti a hatásukat. A szakértők egyre inkább úgy vélik, hogy a XX. század folyamán gyors ütemben terjedő autoimmun betegségek, különösen a Crohn-betegség és egyes allergiák szervezetünk túlzott reakciójának eredményei lehetnek: immunrendszerünk felkészül az olyan férgek elleni küzdelemre, amelyek már nincsenek jelen a szervezetünkben. A University College London kutatói szerint a lárvák megfelelő alkalmazásával olyan kontrolláltabb immunválasz váltható ki, amely kisebb mértékben károsítja az emberi gazdaszervezetet.

2012.04.03 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések