Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészségeseknek is jót tesz a tréning

kategória: Öregedés

A kognitív tréning bizonyítottan csökkenti a demencia kialakulásának esélyeit, és segíthet lelassítani az elbutulási folyamatokat, állítják kínai kutatók. A fejtörők, a kézművesség és az ehhez hasonló elfoglaltságok segíthetnek a memória, valamint a nyelvi és koordinációs képességek fejlesztésében.

Becslések szerint 2050-re a 65 év felettiek száma világszerte elérheti az 1,1 milliárdot, közülük 37 millióan küzdenek majd demenciával. Korábbi vizsgálatok megmutatták, hogy a rendszeres agytorna csökkentheti a demencia kialakulásának esélyeit, de a folyamat mikéntje eddig ismeretlen volt. Kínai kutatók ezért egészséges idős önkéntesek segítségével vizsgálták meg a kognitív tréning jótékony hatásait.

A 65 és 75 év közötti résztvevők tizenkét héten keresztül heti kétszer, alkalmanként egy óra időtartamú foglalkozásokon vettek részt, amelyek során különböző kognitív feladatokat (memóriagyakorlatok, problémamegoldás, kézművesség, térkép-olvasás, érvelés) oldottak meg. A résztvevők házi feladatot is kaptak, majd a fél éves periódus végén a kognitív képességeiket összességükben is tesztelték.

Chunbo Li és Wenyuan Wu professzorok szerint az eredmények minden esetben pozitív változást mutattak. "A kontrollcsoporttal összehasonlítva a kognitív tréningen részt vett önkéntesek összes mentális képessége javult a kutatás végére" - írják. Ezek szerint a kognitív tréning segíthet megelőzni a mentális leépülést és segíthet az időseknek megőrizni függetlenségüket és jó egészségi állapotukat.

2012.03.31 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések