Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A számítógép véd az elbutulástól - szóljon a barátainak!

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés

Az idős férfiaknál akár 40 százalékkal is csökkentheti kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát a személyi számítógép használata - a Nyugat-Ausztráliai Egyetem legújabb kutatása szerint. A kutatócsoport Osvaldo Almeida professzor vezetésével több mint ötezer 65 és 85 év közötti férfit vizsgált. "A világ népességének elöregedésével a kognitív hanyatlást és demenciát tapasztaló emberek száma 2025-re elérheti az 50 milliót - számolt be a PLoS One szaklapban közzétett tanulmány szerzője, Almeida professzor. - Ha azonban eredményeink helyesek, a demenciás esetek számának növekedése nem olyan gyors az elmúlt negyven évben, mint várható lenne." A szakértő szerint: a korábbi kutatások már kimutatták, hogy a gondolkodásra ösztönző tevékenységek csökkentik a demencia kockázatát, a számítógép használatának hatásaival kapcsolatban azonban eddig nem állt rendelkezésünkre kielégítő bizonyíték.

A kutatók tehát arra voltak kíváncsiak, hogy a számítógép elterjedése gyakorol-e valamilyen hatást. A vizsgálat pedig jelentős pozitív hatást mutatott. Az eredmények alapján kiderült, hogy a számítógép-használók fiatalabbak voltak, legalább középiskolai végzettséggel, aktívabb szociális hálózatot tartottak fenn, és kisebb valószínűséggel mutatták a depresszió vagy megromlott fizikai egészségi állapot jeleit. Az is kiderült, hogy a demencia kockázata 30-40 százalékkal alacsonyabb a számítógépet használó idős emberek esetében. A kutatók azt is kimutatták, hogy ez az eredmény nem tulajdonítható az életkornak, az iskolázottságnak, a társadalmi elszigeteltségnek, a depressziónak, illetve az általános egészségi állapotnak vagy a kognitív hanyatlásnak.

A szakértők tehát a számítógép megismerésére és használatára buzdítják az idős embereket, azzal a feltétellel, hogy nem feledkeznek meg a hosszan tartó mozdulatlanság káros hatásairól, illetve a kiegyensúlyozott és egészséges életmód számtalan előnyéről. A kutatást Ausztrália eddigi legnagyobb szabású hosszmetszeti vizsgálatának keretében végezték, amely 1996 óta több mint 19 ezer férfi részvételével próbálja alaposabban megismerni a férfiak egészségét és öregedését.


Videó: HáziPatika.com

2012.09.10 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések