Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jót tesz a szívnek a rokfort sajt

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A rokfort sajt feltételezett egészségvédő hatásait alaposabb vizsgálatnak vetette alá az egyik biotechnológiai vállalat annak ellenére, hogy a kulináris különlegesség sok más sajthoz hasonlóan rendkívül sok zsírt és nátriumot tartalmaz. A  rokfort sajt gyulladáscsökkentő tulajdonságokat mutatott, és a sajtban lévő gyulladáscsökkentő anyagok savas környezetben, például az emberi emésztőszervrendszerben fejtik ki legjobban a hatásukat.

A cambridge-i Lycotech biotechnológiai vállalat kutatói azt remélik, hogy a sajt gyulladáscsökkentő vegyületeit hamarosan ki lehet majd vonni, és olyan gyógyszereket lehet kifejleszteni, amelyekkel a szív-érrendszeri megbetegedések, sőt talán az öregedés hatásai ellen is fel lehet venni a harcot.

A mostani felfedezés is az úgynevezett "francia paradoxont" magyarázza, ami régóta foglalkoztatja az orvostudományt. A franciák annak ellenére, hogy zsírban, nátriumban, alkoholban és más tilalmas étrendi összetevőkben gazdag étrendet követnek, az egyik legjobb egészségnek örvendő európai nemzetnek számítanak.

A francia nők például 85,3 évvel a legmagasabb várható életkorral büszkélkedhetnek Európában. A francia paradoxont egyébként számos más tényezővel is magyarázzák, többek között a franciák kevésbé ülő életmódjával, azzal, hogy több rezveratrolt tartalmazó vörösbort fogyasztanak, mely vegyület gyulladáscsökkentő, és más előnyös egészségvédő tulajdonságai is vannak.

2012.12.24 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések