Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A zöld szín kreatívvá tesz

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Egy friss kutatás szerint már a zöld szín puszta látványa is növelheti az emberek kreativitását. A Personality and Social Psychology Bulletin szakfolyóiratban megjelent tanulmányban német kutatók kimutatták, hogy amikor a kísérleti alanyok egy kreatív feladat előtt két másodpercig nézték a zöld színt, nagyobb mértékben nőtt a kreativitásuk, mint amikor más színt néztek ugyanennyi ideig.

A kísérletben résztvevőknek két perc alatt egy konzervdoboz összes lehetséges felhasználását kellett összegyűjteniük. A feladat előtt a csoport fele egy zöld téglalapot, a másik fele pedig egy fehér téglalapot nézett. A megoldásokat kreativitását és leleményességét egy szakértő értékelte. A feladat előtt a zöld színt megnéző alanyok kreatívabb ötletekkel álltak elő, mint a fehéret nézők. A "zöld hatás" a többi színnel végzett összehasonlításban is fennállt.

A kutatást vezető Dr. Stephanie Lichtenfeld magyarázata szerint a zöld szín és a kreativitás összefüggése mögött az áll, hogy ez a szín a növekedés jele. Ráadásul nemcsak a fizikai gyarapodásé, hanem a pszichológiai fejlődésé is. "A zöld kulcsként szolgál, motivációt jelent a fejlődés és a feladatmegoldás iránti vágyra, ami viszont a növekedést segíti elő" - állítja a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem pszichológusa.

A kísérletben használt zöld szín a természet színeihez hasonlított. Mivel ez volt az első kutatás, amely összefüggést tárt fel a zöld szín és a kreativitás között, egyelőre nem tudjuk, vajon más zöld árnyalatok is ugyanilyen hatást gyakorolnak-e. Azt sem tudhatjuk, hogy a zöld szín két másodpercnél hosszabb ideig tartó nézése tovább fokozza-e a kreativitást, vagy gyengíti.

Dr. Lichtenfeld elmondta, hogy korábbi kutatások is kimutattak összefüggéseket az egyes színek és pszichológiai funkciók között. A vörös például a romantikával, az óvatossággal és a dühvel, a kék pedig a nyugodtsággal áll kapcsolatban. A szakértő szerint még az olyan finom ingerek is befolyásolhatják a motivációnkat, gondolkodásunkat és viselkedésünket, mint amilyenek a színek.

2012.04.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A koleszterin kockázatai

Magas koleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia? Betegség vagy "csupán" egyetlen rizikófaktor? Évek óta nem hagynak vele minket békén. Ez már gyanús. Valóban akkora a jelentősége a koleszterinnek? "Alig ettem zsírt, mégis nőtt a szintje." Mi az igazság?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések