Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újra bevetik a D-vitamint a TBC ellen

kategória: Fertőző betegségek

Gyorsabban gyógyultak a TBC-s betegek, ha az antibiotikumok mellé D-vitamint is szedtek - mutatta ki a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain publikált új kutatás. Mielőtt rutinszerűen kezdenék adagolni a vitamint, több vizsgálatra is szükség lesz még.

A fertőzés évente közel 1,5 millió ember életét követeli, és a szakemberek attól tartanak, egyes megbetegedések kezelhetetlenné válhatnak. A D-vitamin felhasználásával a TBC terápiájában a betegség egyik legkorábbi kezelési módszereihez tértek vissza. Az antibiotikumok felfedezése előtt a tüdőgümőkórosokat kötelező napfürdőre utalták, vagyis helioterápiára, mely fokozta a D-vitamin termelődését. Mikor azonban az antibiotikumok sikeresnek bizonyultak, ez a megoldás eltűnt a gyakorlatból.

London több kórházában kezelt 95 betegnél alkalmazták az antibiotikum-D-vitamin kombinációt. Majdnem két héttel korábban gyógyultak meg így: átlagosan 23 nap alatt ürült ki szervezetükből a fertőzés, szemben a placebót szedők 36 napjához képest. "A vitamin nem válthatja fel az antibiotikumot, de hatékony kiegészítő fegyver válhat belőle. Nagyon ígéretesnek látszik, de kicsit több bizonyítékra lenne szükségünk" - mondta dr. Adrian Martineau, a londoni Queen Mary Egyetem kutatója.

Peter Davies professzor, a brit TBC Riadó alapítvány titkára kiválónak nevezte az eredményeket, de azt is hozzátette, hogy a betegség megelőzésében még fontosabb szerepet kaphat a vitamin. Háromból egy embernél csak kis mennyiségben vannak jelen a baktériumok, tüneteik sincsenek, ez a látens tuberkulózis. Tíz százalékuknál azonban egyszer csak fellángol a betegség. Davies professzornak az az ötlete, hogy D-vitamin kiegészítőkkel megelőzhető lenne a betegség kitörése.


Animáció: HáziPatika.com

2012.09.12 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések