Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

John Lennon ismeretlen arca: különleges kiállítás

kategória: Programajánló

John Lennon grafikáiból és a művészhez kötődő relikviákból nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában. Lennon a képzőművészetet első szenvedélyének tekinthette: jóval azelőtt kezdett rajzolni, hogy megvette élete első gitárját - mondta Nátyi Róbert, a kiállítóhely művészeti vezetője. Tehetsége lehetővé tette, hogy bekerüljön a liverpooli művészeti akadémiára, ahol 1957 és 1960 között tanult. Tanulmányait a Beatles indulásakor abbahagyta, rajzolás iránti szenvedélyének azonban élete végéig hódolt.

A szegedi kiállításon mintegy három tucat alkotás mutatja be Lennon talán kevésbé ismert képzőművészeti tehetségét. A német Beatles-rajongó, Michael-Andreas Wahle gyűjteményéből származó rajzai, grafikái, litográfiái hóbortosak, mégis átitatja őket egyfajta költőiség. A könnyed, sziporkázó művek biztos rajztudásról, ugyanakkor szatirikus látásmódról tanúskodnak. Későbbi, az 1960-as, 70-es évekből származó színes litográfiáin már megjelennek azok a társadalmi kérdések, melyekkel Lennon zenéjében is foglalkozott: a háború és béke vagy a szabad szerelem dilemmája. A tárlat egyik különlegessége egy kisplasztika, melyet önarcképként készített alumíniumból és fából 1971-ben.

Az alkotások mellett relikviákat is láthat a közönség a kiállítótermekben. Többek között egy ikonikus Lennon-szemüveget, több platinalemezt, fotót és plakátot, valamint két, Andy Warhol által készített litográfiát is, amely a két művész "találkozását" örökíti meg.

2012.02.03 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Tippek:

    Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

    50plusz.hu Fórum

    Szponzorált hirdetések