Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jógázva könnyebb elaludni változókorban

kategória: Alvászavar, Változókor

A változókorban lévő, alvászavarral küszködő nők számára igen gazdaságos és mellékhatások nélküli altatószert találtak brazil kutatók, a jógát. Sok nő szenved korának előrehaladtával a klimax különböző tüneteitől, ezek között gyakori az alvászavar. Világszerte sokféle altatótabletta kerül forgalomba, de részint nem olcsók, részint előfordul, hogy nincs megfelelő hatásuk, mellékhatásuk viszont lehet.

Rui Ferreira Afonso és munkacsoportja évek óta foglalkozik a változó korban lévő nők különféle panaszainak kezelésével. Negyvennégy, menopauza utáni korban lévő 50-65 éves nőt vontak be a vizsgálatba. Csak olyanok vehettek részt a tanulmányban, akik nem kaptak hormonkezelést, és nem volt idült betegségük, mint a cukorbaj vagy rosszindulatú daganat. Az önként jelentkező nőket véletlenszerű módon három csoportba osztották.

Az egyik csoport tagjai jógaoktató segítségével hetenként két alkalommal egyórás jógagyakorlatot végeztek. A másik csoportba került vizsgálati alanyok ugyanannyi időt töltöttek passzív ellazítással, végül a harmadik csoport vizsgálati résztvevőinél semmiféle beavatkozás nem történt: ez volt a kontrollcsoport.

A négy hónapos megfigyelés végén az derült ki, hogy a jógázók mérhetően kevesebbet szenvedtek alvászavartól, életük minősége is jelentősen javult, nem éreztek annyi stresszt, mint a másik két csoportban lévők. A jóga csökkentette a klimaxos panaszokat is. Az eredmények alapján a kutatók szerint ajánlható a változó korban lévő nők rossz alvása esetén jógagyakorlatok végzése.

2012.03.01 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések