Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jógázva könnyebb elaludni változókorban

kategória: Alvászavar, Változókor

A változókorban lévő, alvászavarral küszködő nők számára igen gazdaságos és mellékhatások nélküli altatószert találtak brazil kutatók, a jógát. Sok nő szenved korának előrehaladtával a klimax különböző tüneteitől, ezek között gyakori az alvászavar. Világszerte sokféle altatótabletta kerül forgalomba, de részint nem olcsók, részint előfordul, hogy nincs megfelelő hatásuk, mellékhatásuk viszont lehet.

Rui Ferreira Afonso és munkacsoportja évek óta foglalkozik a változó korban lévő nők különféle panaszainak kezelésével. Negyvennégy, menopauza utáni korban lévő 50-65 éves nőt vontak be a vizsgálatba. Csak olyanok vehettek részt a tanulmányban, akik nem kaptak hormonkezelést, és nem volt idült betegségük, mint a cukorbaj vagy rosszindulatú daganat. Az önként jelentkező nőket véletlenszerű módon három csoportba osztották.

Az egyik csoport tagjai jógaoktató segítségével hetenként két alkalommal egyórás jógagyakorlatot végeztek. A másik csoportba került vizsgálati alanyok ugyanannyi időt töltöttek passzív ellazítással, végül a harmadik csoport vizsgálati résztvevőinél semmiféle beavatkozás nem történt: ez volt a kontrollcsoport.

A négy hónapos megfigyelés végén az derült ki, hogy a jógázók mérhetően kevesebbet szenvedtek alvászavartól, életük minősége is jelentősen javult, nem éreztek annyi stresszt, mint a másik két csoportban lévők. A jóga csökkentette a klimaxos panaszokat is. Az eredmények alapján a kutatók szerint ajánlható a változó korban lévő nők rossz alvása esetén jógagyakorlatok végzése.

2012.03.01 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések